Postmodernismul – un concept problematic depăşit?
- 28-08-2015
- Nr. 787
-
Carmen MUŞAT
- ESEU
- 4 Comentarii
Dificultatea definirii conceptului Tentativele de a oferi o definiţie unui fenomen cultural, y compris unui curent literar, s-au lovit întotdeauna, nu doar în cazul post – modernismului, de nenumărate dificultăţi. Dacă astăzi putem defini cu oarecare precizie umanismul, barocul sau romantismul, este şi pentru că trecerea timpului a limpezit o serie de aspecte problematice, mai puţin clare pentru contemporanii curentelor respective. E suficient să ne amintim celebrul eseu al lui Kant, din 1784, în care filozoful german încerca să răspundă pe larg unei întrebări ce stăruia, atunci, în atenţia tuturor contemporanilor săi: Ce este Iluminismul? (Was Ist Aufklärung?). Cu atît mai dificilă pare a fi azi încercarea de a „îmblînzi“ conceptul de postmodernism, cu cît el a fost utilizat adesea ca un concept-umbrelă, care a acoperit mai multe aspecte ale unui fenomen cultural foarte divers: postmodernism, poststructuralism (în filozofie), feminism, studii culturale şi postcolonialism etc. (în critica şi teoria literară). De altfel, o incursiune în istoria termenului (şi pentru asta, de mare ajutor sînt studiile lui Charles Jencks, Ihab Hassan şi Margaret Rose), precum şi o rapidă privire asupra inflaţiei de termeni utilizaţi pentru a descrie fenomenul postmodern oferă o ima – gine exactă a excesului de interpretare/ definire care […]
bun articol. dar postmodernismul asta e in viata dupa ce a murit de mai multe ori
Postmodernismul a mai murit la trecerea de la litera la cifra ;i de la anecdoticala mit – ultimele, limbaje si textede o concentratie nucleara fata de cea a primelor, mecanica. Si atunci s-a avut de infruntat, daca nu acelasi, un puhoi informational, caruia nu i s-a putut face fata decat prin reconstructia limbajului.
Postmodernismul, ca și modernismului de altfel, nu sunt concepte. Sunt etichete. Să definești conținutul unei cutii, pe care cineva a pus o etichetă dar nu știe ce este sub capac. Poate fi o cutie goală. Varianta următoare este să pui aceeași etichetă pe câteva zeci de mii de cutii, goale sau pline. Iată definiția post-modernă a post-modernismului, pe care aș vrea să o propun.
,,Și dacă va fi raiul sau iadul, nu ne pasă!/ Un singur gând ne arde: să dăm de ceva nou.” Aceste două versuri ale lui Baudelaire surprind esența modernității, în care se înscrie și epoca actuală, oricum am defini-o. Noul cu orice preț este blestemul omului și al civilizației sale. Blestem, fiindcă legitimează minciuna, iluzia, utopia, prostia, făcând ireversibilă Căderea lui Adam și a Evei. Altminteri, ,,ce e val, ca valul trece”…