Scurta şi învolburata istorie a unui fals conflict murdar

  • Recomandă articolul

Trebuie să fac, de la început, cîteva precizări în chestiunea „scandalului de la USR“. Nu e un scandal, ci o confruntare dezechilibrată. Legalitatea nu poate fi niciodată scandaloasă, ci doar subiect de dezbatere. Noi, cei care contestăm legalitatea actelor şi deciziilor conducerii USR, nu putem accepta, ca argument, prezumţia de lăcomie sau arivism. Nu e în cestiune. În polemica purtată nu am adus niciodată atingere competenţei profesionale a celeilalte părţi. Bîrfe şi exagerări între amici, da. Pot proba, măcar în ceea ce mă priveşte, că niciodată nu am pus în discuţie valoarea literar-eseistică a dlor Manolescu, Mihăieş, Vosganian. Dimpotrivă. Nu despre asta e vorba, ci despre administraţie.

Acum să ne întoarcem la oile noastre. Fructele mîniei au dat în pîrg din 2013, cînd conducerea USR a decis să modifice Statutul şi să permită mai mult de două mandate de preşedinte. Aşa a sunat clopoţelul care a dat foc fitilului. Oriunde pe teritoriul României, o astfel de modificare se face numai prin Adunare Generală. Adunare Generală n-am avut, dar Statutul s-a schimbat. Din acest moment, distanţa între îndatoririle conducerii faţă de breaslă şi realizările ei efective s-a mărit. Decernarea Premiului Eminescu pe 2015 este, azi, cred, exemplificarea concretă a puterii discreţionare la care s-a ajuns tocmai prin modificarea Statutului. Pentru a preîntîmpina criticile, a fost introdusă în acelaşi Statut (nu glumesc, el poate fi modificat de cîţiva oameni, cum le trăsneşte mintea!) sancţiunea pentru defăimare.

Aşadar, cînd mai mulţi scriitori (printre ei, dl Mircea Martin, autorul unui articol lămuritor apărut anul trecut în această revistă) au contestat modul de acordare a premiului şi aspectele morale, s-a declanşat conflictul deschis şi a plouat cu avertismente sau excluderi. Critica din interior a fost repede rezolvată. În Consiliu, dl Dan Mircea Cipariu a fost înlocuit abuziv de la conducerea Filialei şi şi-a pierdut dreptul de vot. Dna Rita Chirian, şefa Filialei Sibiu, şi-a dat demisia în urma jignirilor, iar dl Peter Srager a fost obligat să retracteze. Accesul legal, intern la contestarea actelor şi acţiunilor conducerii a fost anulată. Actele oficiale au rămas pe veci tăinuite.

Dar nici noi, GR-USR (Grupul pentru Reforma USR), nu am stat cu mîinile-n sîn. Principiul spune că orice abuz are în spate o abatere de la lege sau o taină ruşinoasă, aşa că am început să căutăm prin acte. Ce am găsit e dincolo de ficţiune. Păi, am cam descoperit că în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor nu au mai fost trecute schimbări din 1998, de cînd preşedinte era Laurenţiu Ulici, iar vicepreşedinte, Eugen Uricaru. Iar în Registru te înscrii numai prin Hotărîre Judecătorească definitivă şi irevocabilă! Şi am scris un articol pe tema asta. De aici mi s-au tras şi onoarea nereperată, care m-a-njurat, şi clondirul de mastică prima. Articol egal avertisment. Dar nu asta e important, ci faptul că, pe hîrtie, oficial şi formal, la Tribunal, conducerea (nealeasă, subliniez, de vreo adunare cît de cît generală) nu există.

Am dreptate, oare? Am, pentru că în 2015, USR (dar nu instituţia, ci cei responsabili) a introdus pe rol două acţiuni prin care să se recunoască acte din 2013 şi 2009. În acest punct, un cititor normal îşi va face cruce. E un bluff jurnalistic. Nu e posibilă o asemenea neglijenţă. Ba e! Iată dovada, confirmată chiar pe site-ul USR uniuneascriitorilor.ro:

„Dosarele 112385/299/2015 şi 112387/299/ 2015. Acestea două, pe rolul Judecătoriei Sectorului 1, au drept obiect cererea formulată de USR privind înregistrarea în scop de opozabilitate faţă de terţi a organelor de conducere“. Dacă erau înscrişi nu le mai deschideau pentru 2009 şi 2013! Sper că e clar. Să revenim: cei care au îndrăznit să se atingă de acest aspect scandalos (în sfîrşit, a apărut şi cuvîntul scandal!) au avut de suferit. Dan Mircea Cipariu şi Grigore Şoitu, exact nefericiţii „trădători“ care au blocat în Justiţie finalizarea acoperitoare de mai sus, au fost daţi afară.

Conducerea USR nu a prezentat în ultimii ani nici rapoarte de activitate, nici contabile. Şi, cum nici o faptă bună nu rămîne nepedepsită, conflictul a derapat în zona atacului la persoană. Nemulţumiţii au fost, pe rînd, caracterizaţi într-un mod jignitor, arogant. Iată cîteva spicuiri ale limbajului folosit oficial, în România literară.

Nicolae Manolescu: Apelul celor cîtorva zeci de scriitori e „jignitor“, „un bizar exerciţiu de iresponsabilitate colectivă“, „stupid“, „o formă de laşitate intelectuală“ etc.

Mircea Mihăieş: „fascism generaţionist“, „anonimat vîscos“, „incredibilă vulgaritate de gîndire“, „autism intrageneraţional“, „insulta isterică, stigmatizarea, exhibarea violentă a dispreţului, invectiva, minciunile uluitoare şi o vulgaritate rareori văzută în spaţiul cultural românesc“. Dar argumente? Acte? Înscrisuri? Dacă demonstrează cineva că astea-s argumente, eu le mănînc, cu pixeli, cu tot.

Cam despre asta e vorba. Să judece cititorii atacul, apărarea şi contraatacul. Să decidă. Şi, vai, încă nu am vorbit de lipsa cronică de activitate a USR. Ăsta e un alt capitol, şi mai trist.

 

P.S.: Peste tot unde scriu USR, doresc să se înţeleagă conducerea operativă a instituţiei. Că doar nu USR a stat opt ani la Paris, pe banii babachii.

P.S.: Pe scara vinovăţiilor, pe cea mai de jos treaptă l-aş aşeza pe dl Vosganian. Vina domniei sale e minoră, în condiţiile date.

 

 

 

Comentarii utilizatori

Adaugă comentariu

object(WP_Term)#13241 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }