Stînga românească „originală“ şi Grupul de Magie Socială
- 16-01-2015
- Nr. 755
-
Alexandru MATEI
- POLEMICI
- 9 Comentarii
Dragă Paul, Mi se pare SF că trăim în anul 2015, cînd îmi amintesc de prospecţiile douămiiste ale anilor 80… Şi totuşi, lucrurile se schimbă mult mai lent decît pretind discursurile. În măsura în care stînga este un discurs, o naraţiune care pretinde că vorbeşte despre realitate, am motive atît de adeziune, cît şi de critică. Dar, ca să subscriu şi eu la ceea ce se numeşte the locatedness of the theory, aş vrea să-ţi dau versiunea mea a „adeziunii la stînga“, una condiţionată, desigur. I-aş răspunde în acest text şi lui Liviu Ornea, dacă nu te superi, care, ca orice intelectual „exact“, vrea definiţii (şi deci îl voi dezamăgi). Şi aş lămuri şi nonadeziunea mea, deocamdată, la acest PSD care a pierut alegerile. Mi se pare, în primul rînd, că discuţia despre „cît este PSD de stînga“ poate fi încheiată, din experienţa de pînă acum, repede. Politici neoliberale în economie au fost introduse din 1990, scrie Cornel Ban în cartea lui Dezvoltare şi dependenţă, de la Tact, chiar dacă Ion Iliescu nu a fost – poate – adeptul lor necondiţionat. Altminteri, fie a fost vorba despre gafe izolaţioniste – ca cea cu minerii –, fie despre o supunere fără […]
Despre ce succes de masa al lui Paunescu vorbiti, domnule Alexandru Matei? Inainte de 1989, poate, dar dupa revolutie era privit ca un laudator si un profitor al regimului lui Ceausescu. Chiar poetul recunostea ca a fost un porc. Si-apoi, cred ca dvs nu puteti face distinctia intre stanga si comunism. Stanga (reprezentata prin socialisti, social-democrati, etc) poate fi viabila, mereu in disputa cu liberalismul pur dar comunismul nici macar in teorie nu este viabil. Ca de practica nici nu poate fi vorba, au simtit-o pe pielea lor milioane de indivizi de pe toate continentele.
@ Alexandru Matei
Va felicit, la rindul meu, pentru un articol interesant si chiar incitant. Nu este usor pentru cititorul spatiului cultural romanesc sa gaseasca texte scrise cu har si umor pe teme atit de „contondente”. Nu sint de fel in consonanta cu pozitiile Dvs. politice, dar in acealsi timp, apreciez foarte mult stilul relaxat si civilizat pe care il imprimati Dvs. dialogului. Multumiri.
„Să polemizaţi”, cu Cine ?
Domnule Alexandru Matei, rogu-vă, cu bunăvoinţă,
Cînd Reperul-Sistemul dumneavoastră de referinţă este PSD,
Oare cum s-ar mai putea polemiza ?
Chiar credeţi că în aceste condiţii ar mai putea exista vreo definiţie de genul „ce-i aia stanga ?”
Aşadar vom continua „polimerizarea” corect politicoasă haioasă gazoasă frumoasă şi tare *hoasă*.
Nu pot decît, încercînd a vă dumiri ajutîndu-vă, să (vă) subliniez, că aveţi un asemenea dublu-triplu limbaj din mai multe nuanţe de LEMN, dificil şi impropiu oricărei polemici, oricît de „”mici” şi bere”, încît, dez-baterea nu-i decît o chestie în VAN !
Scuzaţi vă rog întîrzierea răspunsului, am fost cufundat în Lumea Caricaturilor Zglobii şi UCISE.
Va invit sa polemizati: ce e aia stanga, asadar?
Cu stima,
AM
Mi-e greu sa raspund ceva cuiva care din capul locului crede ca eu sunt un „inalbitor” al comunismului. Ce pot raspunde? Ca ma caiesc pentru ca nu tac in fata ororii? Imi pare rau, dar istoria e vie, nu moarta. La domnul Grigurcu, istoria e ca o statuie. Ceva fix. Sorry, desi exista moarte in istorie, istoria e vie.
Si mie mi-a placut textul dvs. Mai ales una din concluzii: nu exista stanga in politica romaneasca de acum !
In revista Acolada 12 / 2014, Gh. Grigurcu – Un Ceaușescu „estetic” – despre discursul lui Alexandru Matei (cel din 2011): http://www.editurapleiade.eu/images/static/files/12_2014.pdf
Dovada AICI
cea mai evidentă ESTE că „prietenul” „prietenului” & Together,
habar n-are/n-au ce-i aia „STÎNGA”
şi mai ales ceea ce a ajuns astăzi aceasta, de cel puţin 50 de ani !
Dar peroraţia epistolaricească îmbroboditoare continuă !
ridicol ! „mai ales” cînd „place” !
Alex, textul tau e f. bun. O sa raspund, evident, dar deocamdata, ce sa zic? Mi-a placut!