Sub semnul istoriei
- 13-01-2012
- Nr. 607
-
Paul CERNAT
- RETROSPECTIVĂ
- 2 Comentarii
Orice retrospectivă editorială la sfîrşit sau început de an semnalează lecturile, preferinţele, „raza de acţiune“ şi „domeniile de interes“ ale fiecăruia dintre bilanţieri, iar criticii literari se limitează de regulă la beletristică sau la domenii conexe beletristicii. Puţini se aventurează şi pe alte teritorii, fie din teama legitimă de „a nu se băga unde nu le fierbe oala“, fie din dezinteres, fie din alte motive. În ceea ce mă priveşte, cred că a urmări şi alte domenii culturale, altele decît cele strict literare, ţine nu numai de cultura generală a unui critic al actualităţii, ci şi de vertebrarea lui ideatică elementară. A ignora referinţele social-istorice, politico-ideologice, epistemologice şi a afirma, printr-un autonomism naiv înţeles, că ar trebui să ne ocupăm doar de literatură ţine de supravieţuirea comodă a unei atitudini induse înainte de 1989. Atît marea critică pre-comunistă, cît şi critica internaţională de ieri şi de azi infirmă asemenea atitudini puriste. Nu merg pînă la a include în „raza de acţiune“ economia sau ştiinţele exacte (deşi cine s-ar simţi în stare de asta ar putea-o foarte bine face). Mă voi opri însă, în acest tur de orizont subiectiv, şi asupra altor domenii decît cele strict literare, fără vreo pretenţie de […]
@vasile surleac: aveti dreptate, cele doua titluri meritau sa se regaseasca si ele pe lista, ca si altele, din pacate absente. (N-am scris, de ex., nimic despre cartile postume ale lui Alex. Leo Serban, si despre multe altele). Nu, nu mi-am revizuit nici atitudinea, nici lectura, not at all. Nu mi-am propus sa fac o lista exhaustiva, si nu cred ca un bilant, relativ si provizoriu, trebuie luat drept o lista canonica. Nu e cazul.
Oricum, multumesc pt. aprecieri si sugestii.
Stimate domnule Cernat,
nu din intamplare, ci chiar din pasiune va urmaresc destul de constant prin presa culturala. Citind si recitind corectul si provocatorul (provocator la lectura, nu in alt sens) articol de mai sus am totusi o nedumerire: cum se face ca exista carti despre care ati scris elogios in presa culturala (voi da doar doua exemple, doua carti dragi mie, Fara titlu de Cosmin Perta si Taramul lui Sasa Kozak de Iulian Ciocan) si care, totusi, in ciuda celor afirmate in cronicile dumneavoastra, nu mai apar aici ca fiind printre preferinte. Curiozitatea mea este sincera si va intreb: ce s-a intamplat? Le-ati uitat pur si simplu, n-ati mai avut spatiu, intre timp v-ati revizuit atutudinea si lectura, am inteles eu gresit mesajul cronicilor sau le-ati facut din obligatie… nu inteleg. Va rog sa nu ma intelegeti gresit, va apreciez foarte mult… Este doar curiozitatea unui om caruia, in mod evident i-au placut foarte mult cartile pomenite si cronicile dvs despre ele si care acum este putin confuz.
Cu stima,
V Surleac