„Totul e real, nimeni n-a putut să-mi conteste nici măcar o informaţie!“
Interviu cu Vassilis ALEXAKIS
- 07-05-2009
- Nr. 473
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Interviu
- 6 Comentarii
Ce surprize oferă Muntele Athos? De ce le este interzis femeilor să viziteze mănăstirile de pe acel munte din Grecia? De ce se ocupă călugării de la Athos, dincolo de rugăciune? Săptămîna trecută s-a aflat la Bucureşti, invitat de Editura Trei, de Ambasada Greciei şi de Institutul Francez, scriitorul Vassilis Alexakis. Născut în 1943 la Atena, Vassilis Alexakis se stabileşte în Franţa în 1968. Începe o prodigioasă activitate jurnalistică, devenind colaborator permanent al cotidianului Le Monde. În 1974, scrie primul roman direct în franceză, Le sandwich. După 1990, primeşte cele mai prestigioase premii literare franceze. În 1995, i se conferă Premiul Femina pentru romanul Limba maternă, tradus de curînd la Editura Trei. Primul roman care l-a făcut cunoscut şi cititorilor de limbă română este după Isus Hristos, apărut în 2006 în Franţa, distins cu Marele Premiu al Academiei Franceze în 2007, tradus de Doru Mareş şi apărut la Editura Trei. Foarte nimerită iniţiativa celor trei instituţii menţionate de a susţine un nume nou tradus pe piaţa românească prin prezenţa la Bucureşti a autorului. Într-un fel, romanul tradus în româneşte capătă un mai mare impact în faţa cititorilor prin prezentarea publică a autorului, subiectul atingînd interesul cititorilor români prin încercarea […]
De ce va grabiti sa dezaprobati o carte si un scriitor pe care nu l-ati citit?Am citit-o,mi-a placut…si..nu are nici o legatura cu comentariile voastre!!!!
Francezii au apreciat romanul si i-au acordat Marele Premiu al Academiei Franceze in 2007.chiar sa nu conteze acest premiu, sa ne comportam de o maniera obscurantista?istoria muntelui Athos e reala si e plina de fapte contradictorii.
O impresie de lectura si aici
http://horiapatrascu.wordpress.com/
Nu e o carte anticrestina!!! Intre „ce spune popa si ce face popa” e o distanta uriasa…chiar si la muntele Athos! Informati-va! Veti avea surprize.Cine crede in Dumnezeu vede si realitatea de la muntele Athos! Acesta e mesajul lui Vassilis Alexakis: credeti, dar nu va lasati pacaliti.va convine ca femeile n-au voie pe Muntele Sfant? ele nu sunt credincioase?
Acesta este un fel de Cod al lui Da Vinci aplicat la ortodoxism, balcanizat puternic si chiar vulgarizat. Cat despre Muntele Athos, va recomand expozitia Pelerin la Muntele Athos a pictorului Mihail Gavril, s-a tinut recent la BCU. O abordare foarte echilibrata, plina de culoare si lumina, desigur.
parerea mea este ca nu ai nevoie nici de studii in filozofia presocratica si nici in general in filozofie sau in religie pentru a simti ce inseamna muntele Athos si in primul rind pentru a intelege ce inseamna crestinismul.din pacate nu se mai vorbeste despre crestinism,lumea vorbeste despre ateism si despre ura oamenilor unul contra altuia.soselele ucid,oamenii mor tineri,sub 18 ani,nu exista perspective,profesorii nu creaza oameni pregatiti pentru cimpul muncii ci pentru a ingrosa rindurile somerilor si muritorilor de foame.da,sunt de acord,criza exista,dar parca nu putea gasi un teritoriu mai fertil si mai propice decit cel al tarii noastre.sa vorbesti despre crestinism in ziua de azi ar trebui sa fie ca si cum ai vorbi despre apa sau despre aer proaspat.vreau sa cred ca inca mai exista in tara asta modele si sper….inca mai sper,desi speranta mea este mult mai amara acum,odata cu maturizarea si cu constientizarea realitatii crude si nemiloase.intr-o societate in care la mare cautare sta incultura,posturi de televiziune precum OTV,subcultura,manelele……totul pare din ce in ce mai departe.mai putem vorbi despre crestinism?mai putem vorbi despre Dumnezeu?poate ca da,dar asta ramine tinerei generatii sa afle si sa rezolve.asta este singura noastra speranta.pina atunci….sa traim…aproape bine