Trăim încă în „imperiul lui Ubu“
- 12-05-2011
- Nr. 574
-
Lucia HOSSU-LONGIN
- ÎN DEZBATERE
- 9 Comentarii
N-am să comentez în aceste pagini de opinii relaţiile romancierului Nicolae Breban cu lumea Uniunii Scriitorilor şi nici cine a avut interesul ca pe piaţa deconspirărilor să apară nume emblematice, care sînt temelii ale culturii române. Nici n-am să ascund durerea ce mă încearcă la vederea războiului declanşat împotriva unui mare scriitor care, în ultimii 20 de ani, nu s-a ridicat de la masa de scris, nu a ocupat demnităţi publice, nu s-a manifestat în politică, n-a fost implicat în evoluţia societăţii româneşti. Triumful postum al Securităţii Am să spun că ceea ce se întîmplă cu Ştefan Augustin Doinaş, cu Adrian Marino, cu Augustin Buzura este, în fond, un triumf postum al Securităţii. Într-o mărturie publică, Bellu Zilber, un intelectual comunist implicat în procesul lui Pătrăşcanu, reproduce spusele unuia dintre anchetatorii săi, Mişu Dulgheru: „Ascultam halucinat visul unui securist. Vedeam oraşul dosarelor, cu blocuri înalte, străjuite de oameni înarmaţi, cu nesfîrşite săli (şi) rafturi pline cu dosare pe vîrstă, profesiuni, naţiuni, totul ordonat după sistemul zecimal şi imensa catedrală din mijlocul oraşului, cu Mişu la amvon, predicînd transfigurat mulţimii nesfîrşite de credincioşi cu dosare. Fiecare locuitor al oraşului cu dosarul lui“. Şi visul lui Dulgheru chiar s-a împlinit. Foştii purtători […]
Oare de ce apelul de a nu uita de ceilalti vinovati de crimele comunismului, alaturi de Securitate, naste atata impotrivire? Din cate mi-am putut da seama, chiar asa gandeste si dna Lucia Hossu-Longin, caruia ii suntem mai mult decat recunoscatori pentru tot ceea ce a facut in ultimii douazeci de ani (si pentru tot ceea ce va face de acum inainte). Unii ar vrea ca totul sa se opreasca la Dej, Ceausescu si Securitate. Dna Lucia Hossu-Longin nu faceti jocul acestor falsi prieteni. Aratati-i pe toti vinovatii regimului criminal comunist, la fel ca pana acum.
Multumesc mult pt. a nu stiu cata incercare pe care o faceti de a ne trezi! Din pacate, dupa cum se poate vedea din comentarii,suntem amatori de mica ,ciondaneala\’ de vorbe acide si uite asa se pierde in neant strigatul d-voastra. Pt. copiii si nepotii nostri va rog sa va continuati munca de Sisif pe care o faceti de atata vreme.Cu multa afectiune si respect,Doina Eremia
Celebrul B. Marian are nevoie de adoreli care sa vorbeasca pentru el. Marturisesc ca nu stiam despre remarcabilul poet si eseist de calitate – gol impardonabil de cultura generala -, dar dupa ce i-am googleit numele m-am lamurit: nu pierdusem nimic. Adorelul pare sa cunoasca si biografia dnei Horodi mai bine decat noi. Ma intreb totusi de ce a suferit numai sub Dej si nu si sub Ana-Luca-Teo (care, impreuna cu Dej, bagau, nu-i asa, frica-n burgheji). Dar, intrebarea cea mai importanta era: de ce, sub revolta impotriva criminalei Securitati, ne facem ca uitam de toti ceilalti vinovati pentru crimele comunismului: ilegalistii si cominternistii, agentii sovietici, activistii, nomenclaturistii, membrii aparatului concentrationar si toate lichelele epocii? Numai acei care se numara printre ei (sau printre rudele, prietenii si admiratorii lor) pot fi deranjati de aceasta intrebare.
Spre deosebire de dumneata care esti pierdut in anonim, Boris Marian este numele unui poet remarcabil si eseist de calitate.Cat priveste strambele, e destul de clar, mai ales ca generatia Anei et comp a disparut de mult. Dna Saxone a suferit sub regimul Dej, faptul este de notorietate, dumneaei nu a facut un studiu, ci si-a trait drama.
Cu ce ne incalzeste observatia despre Robespierre si Saint Juste? Dar cea despre numarul membrilor PCR? Eu nu intrebam decat daca trebuie sa ne limitam la Dej si la securitate sau trebuie sa-i luam pe toti vinovatii. Cu ce-l deranjeaza asta pe Boris sau, vorba lui, vine cu „strambe” (scuze nu stiu daca acesta este numele de familie sau Marian)? Rectific daca e cazul, desi banuiesc ca (spre desoebire de mine) a semnat cu un pseudonim.
ce diferență este între Dej, Ana, Luca, Teohari, Nicolae Ceaușescu ș.a.?Doar de nume?Primii terorirșit de stat au fost Robespierre și Saint Juste. În 1989 în PCR erau 3 milioane și jumătate de membrii, în Secu erau zecii de mii, ce făceau ei, prietene Lender? Știi sau vii cu strâmbe?
Numai sub Dej, ati suferit dna Horodi sau si sub Ana, Luca, Teo? Numai securistii au scapat, sau si altii: ilegalistii care ne-au adus comunismul, agentii sovietici, activistii, nomenclaturistii, membrii aparatului concentrationar?
Am citit articolul excelent al d-nei Lucia Hossu-Longin,cu care,de altfel,am fost coleg de facultate,si-mi dau seama ca dansa are dreptate si mai putin eu.Argumentele irefutabile prezentate de d-sa au darul sa limpezeasca lucrurile si sa traga,din nou,un semnal de alarma privind diriguitoarii nostri.Intrucat,deocamdata,in Mamonia totul este posibil.
Si…TOTUL, absolut TOTUL se trage de la \”PROCESUL COMUNISMULUI\” care a fost o PARODIE NENOROCITA. TORTIONARII, CRIMINALII ADEVARATI ai SECURITATII au dus-o si mai departe BINE MERCI sub acoperirea \”Vanatorii de vrajitoare\”. Nu stiu cati din cei antrenati in discutiile din ultimul timp au suferit cat am suferit eu in timpul regimului lui Gh.Gheorghiu-Dej, dar un lucru-i sigur ;LUCIA HOSSU-LOGIN este un OM in care am multa incredere.
Liana Saxone-Horodi