A mai trecut un an. Bun sau prost, fiecare îl judecă așa cum crede de cuviință. Din punct de vedere cultural, anul 2016 a însemnat (și prin cele două întîlniri bianuale ale editorilor cu cititorii, Bookfest și Gaudeamus) multe cărți foarte bune, mulți autori români care au oferit scrieri remarcabile. Să tot citești în această perioadă de sărbători, să tot faci critică literară cu asemenea volume! Ne-am bucurat că, în martie, am oferit Premiile revistei Observator cultural, ajunse la cea de-a X-a ediție, gală care a avut și un premiu inițiat anul acesta, Observator Lyceum, un premiu al liceenilor (21 elevi de liceu, din şapte licee de elită din Bucureşti, au votat cartea şi prozatorul lor preferat, dovedind o bună înțelegere și empatie cu literatura română).
Și în 2017 vă dăm întîlnire la Gala Premiilor Observator cultural, programată în primăvară.
De asemenea, și în domeniul teatrului, spectatorii au avut ce vedea, iar Festivalul de Teatru de la Sibiu și FNT-ul au oferit imaginea excelenței teatrale; așa cum, și la filmele produse în România, s-au adunat numeroși cinefili (Cristi Puiu și Radu Jude au avut premiere, comentate în paginile revistei noastre). E adevărat că povestea Cumințeniei Pămîntului nu s-a încheiat, dar poate că 2017 va aduce clarificările așteptate. Am fost onorați să prezentăm în paginile revistei noastre succesele culturale internaționale pe care le-au repurtat compatrioții noștri. Am fost încîntați să fim prezenți la evenimente importante, la festivalurile organizate în România, căutăm să scriem și să surprindem impactul pe care creatorii români îl au asupra comunităților locale, asupra publicului național și internațional. Am comentat moravurile din politica românească, convinși fiind că politicul este o parte a culturii și comentariile (într-o lume tot mai tensionată și divizată) pot oferi o limpezire a gîndurilor, o bună înțelegere și o relaționare armonioasă între semeni.
Din punctul nostru de vedere, ne bucurăm că în anul 2016 ne-ați fost cititori constanți, că ați tratat revista noastră cu spirit critic și cu obiectivitate, că ne-ați trimis numeroase mesaje, pentru care vă mulțumim. Ne bucurăm că cititorii noștri fac parte din echipa revistei, existînd, într-adevăr, o comunicare strînsă și fructuoasă între redactori și cititori. La final de an, gîndurile noastre se îndreaptă, în primul rînd, spre cei care ne citesc și spre cei care fac posibilă apariția noastră săptămînă de săptămînă. Echipa noastră redacțională se va strădui să propună, și în 2017, subiecte care să fie atrăgătoare, care să ofere hrană pentru minte.
Vă urăm, dragi cititori și colaboratori, să aveți parte de Sărbători frumoase și luminoase, de lecturi plăcute, relaxante și incitante, de spectacole, filme și expoziții cu har și cu talent. Sperăm că ne veţi citi mulți ani de acum încolo, cu același interes. Vă urăm să fiți sănătoși și curajoși în a vă exprima opiniile.
Anul 2017 să vă aducă belșug de daruri sufletești, pace și înțelegere! Revista noastră va funcţiona neîntrerupt în variantă online, pe toată perioada sărbătorilor. În variantă print, primul număr al revistei va apărea joi, 12 ianuarie 2017.
La mulți ani!
Observator cultural
La Multi Ani Observatorului Cultural si Redactiei !
Frohe Weihnachten
cu stimă
Die besten Wünsche von Mama Goethe
Johann Wolfgang Goethes Mutter Catharina Elisabeth (1731-1808) schrieb einst,
was es für ein gutes neues Jahr braucht. Es ist ein Rezept für Glück!
Man nehme 12 Monate,
putze sie ganz sauber von Bitterkeit,
Geiz und Angst,
und zerlege jeden Monat in 30 oder 31 Teile,
so dass der Vorrat genau für ein Jahr reicht.
Es wird ein jeder Tag einzeln angerichtet
aus einem Teil Arbeit
und zwei Teilen Frohsinn und Humor.
Man füge drei gehäufte Esslöffel Optimismus hinzu,
einen Teelöffel Toleranz,
ein Körnchen Ironie und eine Prise Takt.
Dann wird das Ganze
Sehr reichlich mit Liebe übergossen.
Das fertige Gericht schmücke man
mit einem Sträußchen kleiner Aufmerksamkeiten
und serviere es täglich mit Heiterkeit!