„Trei condiţii pentru scris: luptă, răbdare şi solitudine“
Interviu cu António LOBO ANTUNES
- 14-05-2009
- Nr. 474
-
Observator Cultural
- EVENIMENT
- 4 Comentarii
Un om fermecător, pentru care scrisul e un chin, iar lectura o plăcere. Un om căruia nu-i plac laurii, ovaţiile, premiile, prima sa grijă fiind scrisul, confruntarea cu textul. António Lobo Antunes, născut la Lisabona în 1942, şi-a dorit toată viaţa să fie scriitor, a avut înzestrări naturale pentru scris. De formaţie medic psihiatru, participînd la războiul din Angola, cunoscînd dictatura lui Salazar, António Lobo Antunes şi-a folosit experienţele şi întîmplările prin care a trecut pentru a le da contur scriitoricesc. A debutat la 37 de ani, după ce Portugalia a devenit o ţară liberă. Este autorul a peste 20 de romane (le numim convenţional în acest mod, deşi scriitorul nu este de acord cu termenul de roman). În limba romană, în excelentele traduceri ale Micaelei Ghiţescu, scrierile lui António Lobo Antunes au apărut la Editura Humanitas: Ordinea naturală a lucrurilor – 2009 şi Bună seara lucrurilor de pe-aici – 2006 (în colecţia „Raftul Denisei“), Manualul inchizitorilor – 2005, Cuvînt către crocodili – 2004, Întoarcerea caravelelor – 2003 (în colecţia „Raftul întîi“). Aş vrea să încep extrem de convenţional acest interviu, cu o frază de manual. Sînteţi considerat cel mai valoros scriitor portughez contemporan. Întrebarea e tot simplă: vă […]
„Noţiuni precum patrie, patriotism, sunt ciudate, mă duc cu gândul la război şi la şabloane precum onoare, idealuri. Patrie, glorie, onoare mi se par concepte perimate.” Ca şi cele de copilărie, adolescenţă, tinereţe, dacă sunt, pare-se, înseşi vârstele omenirii! (Despre ce şi ce rost are să mai scriem atâtea cărţi?) La gunoi, cu Iisus, Giordano Bruno, Galileo; tuturor eroilor civilizatori şi martirilor, să le fie ruşine!
„Este irelevantă ideea de origine.” Aruncaţi în aer Altamira, piramidele şi statuile lui Budha, incendiaţi bibliotecile şi muzeele – imanentă, lumea este ceea ce este, în sine, fără nici un fel de conştiinţă şi reprezentare, numai acum şi aici! ; sălbăticia nu are nici destin, nici istorie.
„Ceea ce mă uimeşte, până în ziua de astăzi,este că eu nu am nici o remuşcare, nu mă apasă nici o vină pentru participarea mea la războiul din Angola.” Ce, atâta caz, cu holocaustul comunist?
Draga Ovidiu,te invidiez (estetic! cum altfel!?) pentru ca stai de vorba cu atatia oameni minunati! Oare cum te simti dupa aceste intalniri?
scriitorii romani, care sunt geniali toti, ce parere au de afirmatiile lui Antonio Lobo Antunes?
„Trebuie să fii umil, acceptînd să o iei de la capăt mereu, corectînd, îmbunătăţind.”
„Eu încă învăţ cum să trăiesc, cum să scriu, n-am siguranţa celui care ştie totul. Pentru mine, a scrie este un chin, întotdeauna mă consumă următoarea carte.”
Cred ca, in 2009 sau 2010, Antonio Lobo Antunes va lua Premiul Nobel pentru Literatura. Am fost la Libraria Carturesti sa iau un autograf pe „Ordinea naturala a lucrurilor” si am simtit ca este un mare autor. Vorbea firesc si emotionant. Niciodata n-am vibrat la cuvintele unui autor roman cum m-a transfigurat ce a spus Antonio Lobo Antunes. Mi se pare un tip ultrainteligent si rafinat. Va felicit si eu, ca cititoare de literatura si de „Observator cultural”, pentru frumusetea articolelor din acest numar al revistei. Ma inclin in fata dvs. si adresez felicitari domnilor Dinu Flamand, Ovidiu Simonca si Cezar Gheorghe, doamnei Micaela Ghitescu, minunata traducatoare a lui Antonio Lobo Antunes. O felicit pe doamna Carmen Musat pentru ca daruieste cititorilor o revista de tinuta si ca este o mare iubitoare de literatura. Fara dragostea (de literatura) totul este sterp…