Matei Călinescu la 75 de ani
- 18-06-2009
- Nr. 479
-
Observator Cultural
- PORTRET
- 4 Comentarii
La 15 iunie, profesorul Matei Călinescu a împlinit 75 de ani. Cînd a părăsit România, în 1973, Matei Călinescu lăsa în urmă o carieră universitară şi cîteva cărţi de critică literară. Publicase şi şocantul roman-eseu Viaţa şi opiniile lui Zacharias Lichter. După 1989, a publicat împreună cu Ion Vianu un volum intitulat Amintiri în dialog, în trei ediţii – 1994, 1998 şi 2005. În volumul Despre Ioan P. Culianu şi Mircea Eliade, distins cu Marele Premiu ASPRO în 2002, prezintă „despărţirea discipolului de maestrul altădată idolatrizat“. A publicat traducerea din limba engleză a volumului Rereading (1993), sub titlul A citi, a reciti (2003) – Premiul Asociaţiei Editorilor din România pentru ştiinţe socio-umane acordat Editurii Polirom. Au urmat: Portretul lui M, Tu: elegii şi invenţii, Un fel de jurnal (1973-1981), Eugène Ionesco: teme identitare şi existenţiale, Mateiu I. Caragiale: recitiri. Revista Observator cultural publică în acest număr un grupaj consacrat lui Matei Călinescu. Avem convingerea că reîntoarcerea în România a lui Matei Călinescu, prin tot ce a scris şi publicat după 1989 în limba română, reprezintă un fast şi consistent moment al istoriei noastre culturale. <!– @page { size: 8.5in 11in; margin: 0.79in } P { margin-bottom: 0.08in } –>
Omul acesta parca n-ar fi fost in exil.A trait numai cu gandul la Romania, i-a fost dor sa scrie si sa publice in romaneste.
America i-a adus notorietate stiintifica, Romania – caldura si duiosie.Exilul si imparatia.
La multi ani, domnule profesor Calinescu! Va urez viata lunga si sa ne daruiti noi carti minunate.
La multi ani, domnule profesor Matei Calinescu! Va admir ca n-ati uitat Romania si limba romana.
Cred ca „Viata si opiniile lui Zacharias Lichter” trebuie „recitit”. La cat e omenirea de bezmetica si fara sens, acest straniu roman va fi redescoperit si va fi apreciat de noile generatii de cititori.
Felicitari, Observator!
O initiativa admirabila!
Felicit revista „Observator cultural” pentru articolele dedicate lui Matei Calinescu. toate sunt scrise din inima.Si Carmen Musat,si Paul Cernat,si Norman Manea,si Dragos Paul Aligica au stiut sa reveleze tot ce este mai seducator si mai original in opera si viata lui Matei Calinescu.
Va felicit si pentru inspiratia de a selecta cele mai frumoase afirmatii ale lui Matei Calinescu din ultimii ani, facute Martei Petreu si lui Ovidiu Simonca.sunteti pe faza, nu credeam ca la trei zile de la aniversare sa reusiti o asemenea performanta (jurnalistica, umana si culturala).
O urare pentru Matei Calinescu: La multi ani, domnule profesor! Fiti fericit ca scrieti si publicati in romaneste! Evrika: un mare profesor american spune atat de simplu „nu mai vreau sa scriu cu note de subsol”. Probabil ca, de la o anumita varsta, esti liber de materia care te incorseteaza si vrei sa nu mai fii apasat de obligatii profesionale, doar tu, cu tine, cu cititorii, carora le marturisesti cele mai profunde ganduri.
Mi-au placut mult si am transcris pasaje intregi din „Viaţa şi opiniile lui Zacharias Lichter” si „Portretul lui M”. „A citi, a reciti” mi-a fost calauza in toti anii de facultate.