România – ţară invitată de onoare la Salonul Cărţii de la Paris
UPDATE, 20 martie: reacţia lui Mircea Cărtărescu; premierul Victor Ponta renunţă să participe la Salonul de Carte de la Paris
- 20-03-2013
- Nr. 666
-
Observator Cultural
- EVENIMENT
- 4 Comentarii
România este ţară invitată de onoare la Salonul de Carte de la Paris (22-25 martie), cel mai important eveniment editorial din Franţa. Salonul se deschide pe 22 martie 2013 în prezenta preşedintelui Franţei, Francois Hollande. La deschidere şi-a anuntat prezenţa şi premierul Victor Ponta. Pe parcursul celor 4 zile, autorii români participă la dezbateri, lansări de carte şi acordă autografe pe cărţile lor, apărute în Franţa cu acest prilej. Există trei liste de participanţi: una propusă de Centrul Naţional al Cărţii din Franţa în consultare cu ICR, a doua – scriitori invitaţi de Ministerul Culturii din România şi o a treia – cu scriitori invitaţi de ICR. Numele scriitorilor români le puteţi afla din grupajul dedicat de Observator cultural acestui eveniment, care începe pe un fundal tensionat. De la Salonul de Carte au anunţat că nu vor participa Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu (aflaţi, iniţial, pe lista de autori propusă de Centrul Naţional al Carţii din Franţa) şi Neagu Djuvara (invitat de ICR). Pînă marţi, 19 martie, Mircea Cărtărescu n-a avut o motivare a refuzului, ceilalţi trei disociindu-se public de conducerea ICR, reprezentată de Andrei Marga. Scriitorul Petru Cimpoeşu a anunţat că refuză să participe la o masă […]
Un articol despre literatura romana, care incepe putin surprinzator:
„Littérature roumaine : 10 trucs pour pouvoir briller au Salon du livre”
„Cioran, Ionesco… A part ces stars de la littérature roumaine, vous connaissez beaucoup d’autres auteurs de ce pays ? Vous seriez capables de citer un auteur roumain vivant ? Nous, non. La Roumanie, invitée d’honneur du Salon du livre, qui se déroule du 22 au 25 mars à Paris : la colle.”
http://www.rue89.com/rue89-culture/2013/03/22/litterature-roumaine-10-trucs-pour-pouvoir-briller-au-salon-du-livre-240730
Nu mai inteleg nimic. Cartarescu nu merge la Salon du livre, dar participa la Bruxelles, la o actiune organizata in colaborare cu ICR Bruxelles.
Hotnews transmite stirea:
„Mircea Cărtărescu participă în 23 şi 24 martie la trei evenimente literare la Bruxelles, organizate în colaborare cu Institutul Cultural Român Bruxelles. Sâmbătă 23 martie, ora 17, scriitorul va avea o întâlnire cu cititorii de limbă română la librăria Europa Nova, specializată în culturile din Europa Centrală şi de Est, se arata in comunicatul remis Hotnews.ro.
Duminică 24 martie, Mircea Cărtărescu va fi oaspetele festivalui literar Passa Porta (20-24 martie), organizat de Casa Internaţională a Literaturii Passa Porta din Bruxelles, care mobilizează aproape 100 de parteneri. Zeci de scriitori de primplan din toată lumea se vor întâlni cu publicul în 27 de locaţii.”
http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-14427631-mircea-cartarescu-invitat-festivalul-passa-porta-bruxelles.htm
In fata acestei ipocrizii, ii felicit pe scriitorii Norman Manea si Gabriela Adamesteanu, pe Bogdan Suceava si pe Florina Ilis, dar si pe alti scriitori (pe toti!) din delegatia Romaniei, care sunt la Paris reprezentand Romania si nu pe efemerul Andrei Marga.
Viata merge inainte pentru „Salon du Livre „:
http://www.rfi.fr/france/20130321-francois-hollande-inaugure-le-salon-livre-paris-2013
Si un fragment despre Norman Manea:
„L’écrivain roumain Norman Manea qui vit exilé aux Etats-Unis depuis une vingtaine d’années aime dire qu’il ne vient pas seulement de la Roumanie. « Je viens d’une langue, une langue dans laquelle j’écris toujours, (…) une langue nomade que je porte sur mon dos comme un escargot porte sa maison » (Lire, mars 2013). L’allégeance du grand romancier roumain, qu’on dit nobélisable, à sa langue maternelle dont il n’a pas su se débarrasser malgré ses longues années d’exil, a quelque chose d’émouvant. Elle est aussi la clef de la grande vitalité des lettres roumaines adossées à la richesse prosodique et rythmique de la langue nationale. Cette langue est d’autant plus précieuse que ses origines latines font d’elle un miracle vivant nourrissant de son sol slave.”
Mare pacat ca de vreo 15 ani, de când boierii mintii si-au instrainat prin postromânism omul de pe strada, nu ne mai dezbaram de mentalitatea elitista ca victoriile se decid „la nemti la Paris”, iara nu acasa, cu poporul si… pentru popor! Anul trecut, invité d’honneur du Salon du livre de Paris a fost Japonia. Rândul literaturii noastre sa mai fie vreodata chemata in pavilionul de la Porte de Versailles va veni catre anul 2100, când probabil insasi RO nu prea va mai exista. De aceea, boicotul e o bizarerie tactica, fie si in contextul ca ne aflam in plina revolutie culturala fesenista (ICR, IICCMER, Arhivele Nationale, TVR Cultural, Festivalul George Enescu, Tribuna, Sediul USR).