Autentic şi liber
- 28-06-2013
- Nr. 679
-
Paul CERNAT
- In memoriam
- 3 Comentarii
Cînd, în urmă cu două săptămîni, Caius Dobrescu mi-a spus că Alexandru Muşina a avut o recidivă dură a hepatitei C şi se află internat, în stare gravă, la spitalul Fundeni, nu mi-am imaginat că sfîrşitul se pregătea să vină atît de repede. Deşi în ultimii ani boala, pe care o purta cu sine din tinereţe, îl marcase dureros, Muşina revenea, de fiecare dată, la suprafaţă, cu o energie interioară care-l făcea, în ochii mei, incompatibil cu moartea. Cu el se duce încă un nume de vîrf al unei generaţii literare din care au plecat deja mult prea mulţi. În fapt, generaţia ’80 nu poate fi imaginată fără Alexandru Muşina, cum nu poate fi imaginată fără Mircea Nedelciu, Gheorghe Crăciun sau Mariana Marin, dintre cei plecaţi. Dispariţia sa prematură, la nici 59 de ani, mi se pare nu doar dureroasă, ci şi cumva revoltătoare, la fel de revoltătoare ca şi cea din 2006 a foarte tînărului Sorin Stoica. Doi oameni atît de vii, de autentici şi de efervescenţi, fără de care lumea noastră culturală e mai cenuşie şi mai falsă. Cine a participat la manifestările publice, literare şi/sau universitare unde Muşina se „producea“ – cu nelipsita-i pălărie de paie, cu […]
M-a socat sa aflu ca e dus dintre noi. A fost unul din stralucitii mei elevi la Saguna in Brasov, pe cind nu stiam prea multe despre el. La o lectie de Anatomie a fost singurul care a a putut desena pe tabla circulatia singelui intr-o miscare concisa, facind cifra 8. I-am dat imediat, emotionat, 10. Dupa ani, revenind la Brasov in 1991, l-am rugat sa-l publice pe prietenul meu, poetul Ion Munteanu. Dupa citiri, a urmat o duscutie apriga la care am pierdut firul. Am ramas perplex cind mi-a spus ca el s-a facut florar, vinzator de flori, si am vazut in asta o conceptuala luare de atitudine. I-am pierdut urma intre timp si abia azi vad ca a continuat sa creasca… el, cu flori verbale, bucurii colorate ale mintii.
Am plans si am gandit ca e inutil sa mai comentezi, desi cateva cuvinte de aici m-au zgariat chiar printre lacrimi. „…lumea noastra culturala e mai cenusie si mai falsa…” ar fi putut sa lipseasca de aici; imi pare o afirmatie a cuiva care se declara neputincios ori invins in aceasta lume; lumea se stie cum este – intrebarea este cu ce venim noi, ce am invatat noi de la profesorul acesta care a plecat si ce ducem mai departe; am impresia ca nu l-ar fi impresionat vaicarelile si ca nu-si dorea catusi de putin nici fraze cum este cea care incheie mesajul. Am impresia ca ar fi zis „inseamna ca nu ai inteles nimic”. Ne va lipsi tot mai mult in viitor? ca sa ne salveze, poate, cum ne-a salvat si pana acum, deci suntem (inca) slabi, domnii mei. M-as fi bucurat sa citesc ceva despre cum simtiti acum invatatura acestui om, daca ati avut norocul sa luati invatatura de la el. „care ne lipseste deja” sugereaza mai degraba ca in curand imi voi vedea de treburile mele mai departe, nu ca ma simt mai bogat spiritual.
Ce sa comentezi? Mai bine plângi…