O tribună captivantă. Televiziune, ideologie, societate în România socialistă (1965-1983)
Fragment din volumul în curs de apariţie la Editura Curtea veche
- 15-11-2013
- Nr. 699
-
Alexandru MATEI
- AVANPREMIERĂ
- 4 Comentarii
Versurile unui cuplet celebru reiau pentru a celebra, la începutul anilor 1970 (prima parte a anului 1971 (1.)), emisiunile- pivot ale programului românesc de televiziune, dar mai ales o anumită idee de televiziune, cea care identifică televiziunea în primul rînd cu divertismentul şi cu informaţia. Acesta este registrul care exprimă cel mai bine, şi care nu se putea ilustra mai bine decît la televiziune, un imaginar televizual alcătuit din seriale americane, varietăţi, documentare şi anchete sociale. Cupletul interpretat de Stela Popescu şi Ştefan Bănică (cuplu foarte cunoscut în perioada anilor 1971-1978) începe cu aceste versuri: „Cînd stăm la televizor, Săptămîna trece-n zbor Ştiinţă, teatru, Reflector Sport şi music hall Ne uităm la Ness (2.) uimiţi, La Ţopescu, fericiţi Stăm de parc-am fi lipiţi (3.) Cu Pelicanol (4.)“ Aceste versuri, mărunte în sine, funcţionează precum „mitul“ lui Barthes: ele enumeră în mod explicit sau aluziv cîteva dintre emisiunile cele mai populare difuzate la televizor, şi anume serialul american de sîmbătă seara, ancheta cea mai vizionată, Reflector, programele culturale („ştiinţei“ îi revine un loc aparte după transmisiunea în direct a aselenizării din 1969, cu comentariile excelente ale lui Andrei Bacalu, descoperit cu această ocazie de Tudor Vornicu (5.)). Dar în […]
”joenegut”, ca nu ma poci abtzine: mergand io intr-o escursie pan Oltenia, am vazt, pa paretele unui camin cultural (mda, pan anii ’80) urmatoru’ anuntz: ”In fiecare sambata, Joia Tineretului!”. Parol.
Hai, bre, daca *asta* nu-tzi des-cratzeshte oleaca fruncea, inseamna ca n-ai humor.
Cele bune,
Nea Marin
Dragi cititori (aici il includ pe Paul) (suna ca dracu),
Va multumesc.
Trebuie sa va spun ca mai am inca mult de lucru, si de citit. Televiziunea romana trebuie „povestita” in context european, dar lucrarile abia acum incep sa apara.
Va invit pina atunci la lansarea de pe 4 decembrie, Institutul francez.
Felicitari, Alex. Ai facut (inca) o treaba buna. Astept volumul! 🙂
Cred că aşa se numea acea emisiune magică în direct din anii 60! Eram elev şi o urmăream cu pasiune!
Emisiunea era prezentată de Mariana Mihuţ şi de Valentin Plătăreanu. S-au lansat acolo un mare poet tânăr, Adrian Păunescu, tânărul actor Florian Pittiş. Acolo am auzit-o prima dată pe poeta Ana Blandiana recitând de la Cluj. A dispărut când a părăsit Plătăreanu România, se pare!