Simţul măsurii
- 04-11-2015
- Nr. 797
-
Cristian PÎRVULESCU
- In memoriam
- 3 Comentarii
Există un simţ al măsurii lucrurilor politice care transformă, uneori pe negîndite, o masă de oameni aparent manipulabili într-o mişcare politică cu un scop bine definit. Ideea de dreptate, aparent abstractă, se „întrupează“ în astfel de momente de criză, cînd emotivitatea colectivă se transformă în raţionalitate angajată. Trăim într-o epocă în care indignarea se transformă, facilitată de media socială (social media), dintr-o emoţie individualizată şi trăită în faţa ecranului – fie el televizor, laptop sau smartphone – în protest social şi politic. Emoţia publică poate transforma un accident tragic, precum incendiul de la Clubul Colectiv sau moartea poliţistului Gigina, dintr-un fapt divers într-o problemă politică majoră. Iar protestele de masă din Bucureşti de după incendiul de la Clubul Colectiv nu vin pe neaşteptate şi dau semnă despre o stare de spirit a unui public angajat şi cu un simţ al măsurii sociale. Căci există o măsură pentru toate cu condiţia ca cineva să îşi asume răspunderea acţiunii în momentul oportun. Iar cînd acest cineva este un actor colectiv, politicienii sînt surprinşi fără apărare. Un fapt oarecare, oricare ar fi fost natura lui iniţială, „devine“ politic din momentul în care este (re)prezentat în faţa unui public larg şi presupune un […]
„….E semnul politic al unei generaţii transnaţionale (aşa cum era şi publicul de la Clubul Colectiv), care încearcă să producă o schimbare de profunzime a politicii….”
NORMALITATE e dorinţa unei generaţii crescută cu smartfone şi internet. Deschiderea către o Uniune Europeană şi o intreagă lume… e o cu totul altă viziune decăt „epoca de aur – NATIUNEA ceauşistă”. Au trecut 25 de ani, a treia perioadă după dictatura autohtonă specifică 1939-198. Regatul Romania, Romania Mare pînă 1939, Romania europeană (1990)-2007-2015 sunt perioade foarte distincte.
Ce îşi propune tînăra generaţie de azi în Romania europeană 2015?
Cum se poate ajunge la bunăstare, prosperitate şi belsug azi ?
Ce trebuie făcut?
Ce trebuie schimbat?
Incercare şi eroare….. ce a dus la dezamăgirea într-un ” STAT naţional UNITAR (etnic?) centralizat 1919-1939-1989-2015 şi la tragedia tinerilor 2015 ?
Ce se vede la vecini ? Cum au ajuns la NORMALITATE?
Belgia are trei limbi oficiale de stat (limba germană pentru 70.000 de cetăţeni), regiuni autonome şi un regat simbolic, cu Brussel ca centru adminstrativ pentru UE 28.
Elveţia are patru limbi oficiale de stat (retoromani ), cu cantoane autonome şi foarte eficiente (democraţie de la bază).
Italia e „regionalizată” cu Südtirol ca exemplu de succes „regional” (limba germană ca limbă locală).
Regiunile sunt un element constitutiv al UE 28. Bodensee e o regiune de succes in Austria, Elveţia şi Bundesrepublik D.
Regiunile în Romania europenă …. o incercare posibilă spre ţelul NORMALITATE ? Regionalizarea cu limbi locale în unele orase – ţinuturi?
Centralizarea excesivă azi nu prea are exemple de succes. Franţa ca modelul unei centralizări pronunţate are probleme….. Le Front National /Parisul azi…… Alain Delon simpatizează azi cu Front National…. Brigitte Bardot simpatizează azi….
Peştele de la cap se….
Eu cu cine votez?
Sigur, exista si manipulare in manifestatiile acestea, dar cat de importante s-au dovedit in caderea guvernului Ponta (care se agatase de scaun tare de tot …) si chiar in clarificarea unor cerinte absolut necesare in societatea romaneasca. Se facea ceva fara iesirea in strada ?
Articolul util pentru deschiderea spre cunoașterea aprofundată a ceea ce se petrece în societatea noastră și nu numai.
Dacă, cei care se lasă mobilizați de Facebook sau cei care servesc masa la televizor ar citi cel puțin ,, Les dix stratègies de manipulation de masses,, . Cred că le-ar fi de ajuns și acest articol să înțeleagă mult mai multe decât ieșirea în stradă…