Minimalismul asasin
- 04-11-2015
- Nr. 797
-
Iulia POPOVICI
- In memoriam
- 4 Comentarii
Cetăţenii români urăsc Statul. Mai exact, o parte considerabilă dintre concetăţenii noştri au fost suficient de mult expuşi unui discurs menit să plaseze Statul în poziţia de responsabil incompetent al întregii noastre vieţi sociale încît să reacţioneze întotdeauna, oricînd, la orice disfuncţionalitate (şi sînt, o!, nesfîrşite disfuncţionalităţi în toate momentele noastre de viaţă pe pămînt românesc), împotriva ficţiunii universale numite „autorităţi“. O tragedie precum cea din ultimele zile e un generator inevitabil de emoţii – de empatie, de durere, de furie. Nu e un context în care să porţi discuţii raţionale. Dar, în acelaşi timp, un astfel de moment e hîrtia de turnesol a tuturor metehnelor sociale, a tuturor mitologiile anti-Stat construite şi atent întreţinute în ultimul deceniu. E simplu: ne-am închinat social la icoana autoreglementării pieţei şi am redus Statul la un fel de ghişeu de depunere a declaraţiilor pe proprie răspundere, iar acum descoperim cu stupoare că declaraţiile erau mincinoase şi autoreglementarea nu funcţionează nici măcar în contexte cu un grad mai ridicat de interiorizare a imperativului legalităţii decît România. Statul e duşmanul cetăţeanului. Ăsta e punctul în care am ajuns. Orice anunţ sau conspiraţie lansat(ă) pe Facebook are mai multă credibilitate decît apelurile şi declaraţiile medicilor sau […]
„Fonciirea” era a regimului burghezo-mosieresc interbelic, impotriva caruia earu si legionarii si comunistii. Legionarii nu au avut timp, dar comunistii au preluat „fonciirea” cu celebrele cote. Pattern-ul otomano-fanariot s-a conservat in toate epocile istorice pana acum:slujbasul statului stie ca, contribuabilul e hotz preliminat, deci beleste-l, iar contribuabilul stie ca statul ii e dusman caci vrea sa-l beleasca si face totul sa-l pacaleasca nedeclarandu-si corect veniturile si mituindu-i „priceptorii”.
Asta ne e natzia, ne meritam tratatzia.
Ce povestea Marinus Preda inainte de razboi era despre comunisti si otomani? LOL! Poate era despre statul impotriva carora s-au revoltat dragii de legionari…
Nu le ai cu istoria, Iulia Popovici. Bref, moldo-valahii (extra-carpaticii) au fost cam patru sute de ani in relatii de adversitate totala cu „statul”, adica cu turcii si cu slujbasii Domniei care strangeau birul. Achingiii nu mai vorbesc, dar si slujbasii bastinasi considerau „contribuabilul” hotz din start, asa ca il jupuiau fara discutie (achingiii il si omorau uneori). In replica, „contribuabilul” isi ascundea de „finantzisti” bunurile de valoare, inclusiv recolta, ii mintzea cat putea si, daca tzinea, ii mituia ca sa obtina un impozit mai redus. Era razboi aproape pe fatza „stat” – „contribuabil”. Mentalitatea nu s-a schimbat nici pe vremea iubitilor vostri comunisti: ce povestea Marinus Preda cu „fonciirea” inainte de razboi a continuat cu „priceptorii” si „meletzenii” regimului lui Dej cand cu cotele si impozitele. Si azi mentalitatea: contribuabilul fura statul – statul fura contribuabilul e aproape neschimbata/ Altfel era in Ardeal, unde nu erau turci si fanarioti ci austrieci care impusesera o administratie cat de cat eficienta si mai putin corupta. De-aia se zice ca olteanu’ e dastept ca se descurca pe cand ardeleanul e greu de cap si usor de fraierit. Din pacate, mentalitatea moldo-valaha de ieri e cea romaneasca de azi. Putem face romanul sa aiba constiinta civica? Da, prin educatie si nu in cateva luni. Dar care educatie? Cea pastorita de abramburica si ai ei? Asa ca nu e nevoie nici de stat maximal nici de stat minimal, pur si simplu e nevoie de EDUCATIE.
„Statul este vazut ca dusmanul cetateanului” ! Nu-i de mirare, daca statul comunist a fost cu adevarat dusmanul cetateanului si daca dupa 1989 oamenii politici hoti si ticalosi au indus aceeasi senzatie in oameni …