Despre solidaritate şi responsabilitate
- 04-11-2015
- Nr. 797
-
Observator Cultural
- In memoriam
- 2 Comentarii
Acum cîteva zile, izbit de un afiş uriaş expus în holul unui mall, intram (după multă vreme, recunosc) într-o sală de cinematograf. Rula Macbeth, o nouă ecranizare după piesa omonimă a lui Shakespeare. Uimit de-a dreptul, am urmărit filmul într-o sală în care nu eram mai mult de zece persoane, din care vreo trei s-au ridicat şi au plecat înainte de final. Un film superb, poate una dintre cele mai bune ecranizări văzute de mine vreodată. Intrasem la film ca să fug. Făceam acest lucru într-o zi în care, din păcate, toate ecranele din jurul meu erau invadate de o altă tragedie, una cît se poate de reală şi îngrozitoare, cea a oamenilor din clubul Colectiv. Urmărisem toată ziua secvenţele care se derulau cu o viteză incredibilă de la un ecran la altul, într-un continuum halucinant care nu mai avea nimic de a face cu viaţa mea obişnuită şi cît se poate de liniştită. Ceva se schimbase, în dimineaţa de 31 octombrie, ceva în filmul obişnuit al lucrurilor nu mai funcţiona corect. Lumea îşi ieşise din ţîţîni, o singură imagine blocase toate celelalte imagini cu o forţă copleşitoare, aproape inumană. Am văzut, pentru prima dată (sînt relativ tînăr), efectul tragediei […]
Iara vina colectiva? e clar ca nu ai citit destul ….
si apropo ca mai circula o fantezie pe strazi acum ,ca fiecare sa isi daca treaba ,sa se schimbe sa fie mai bun e ca si cum Statul nu ar exista ca si cum si el ar fi o persoana cu moralitate :)))
Nu sunt de acord cu dvs. Daca acceptam notiunea de vina colectiva doar le dam apa la moara politicienilor si functionarilor corupti si ticalosi. Dizolvarea parlamentului, alegeri anticipate, iar in perioada de campanie electorala sa explicam oamenilor pe cine NU trebuie sa voteze ar fi masuri care, poate ar schimba macar putin societatea romaneasca …