Criticii noului val şi provocările actualităţii (I)
- 19-05-2016
- Nr. 823
-
Bianca BURŢA-CERNAT
- DEZBATERE
- 3 Comentarii
Asistăm, în ultima vreme, la un fenomen oarecum paradoxal: o afirmare în forţă, după 2000 (şi mai ales de aproximativ un deceniu încoace), a unui număr important de comentatori literari – la concurenţă cu prozatorii şi cu poeţi zişi „douămiişti“ – şi, concomitent, o periodică, obsedantă, sistematică punere sub semnul întrebării a rolului, a consistenţei, a eficienţei criticii literare, în special a comentariului de actualitate, într-un context cultural/literar tot mai bulversat de provocările lumii globale şi ale aşa-numitelor legi ale concurenţei şi ale „pieţei bunurilor simbolice“ din epoca „post‑“. Am formulat – pe această temă – cîteva întrebări, pe care le-am trimis mai multor critici aparţinînd, în genere, ultimelor promoţii literare. Întrebările, temele de reflecţie nu li se adresează însă doar lor; dezbaterea rămîne, în continuare, deschisă pentru toţi cei care vor dori să răspundă provocării noastre. Publicăm, în această săptămînă, un prim set de răspunsuri. Este cronica literară o specie caducă în anul de graţie 2016? Dar aşa-numita „critică de autoritate“? Se află, astăzi, cronicarul literar (şi cronica literară) într-o criză de legitimitate? Dacă da, care credeţi că ar fi cauzele? Ce se pierde (sau ce se cîştigă) prin slăbirea autorităţii cronicarului? Pe ce coordonate s-ar cuveni redefinit, în […]
Eu nu astept cronica la Manuscris…pentru ca ar mai fi si alte retante (romane din 2015) de…comentat. Eu astept ca si critica tinara si foarte tinara sa nu o mai ia doar pe scurtatura „enteresului”, de grup, de pretenie, de afacere…literara. Sa nu mai faca judacati extraliterare (dar cu pretentii estetice), cu atit mai mult cu cit are mofturi si mofturi ceva de speriat. E buimaca precum vremea de azi. Un etalon al degradariii. Poate vor mai fi spirite critice (si printre tineri) prin tara asta, si nu doar patimi de buzunar, cum adesea aflam la revistele mama sau pui, pe bloguri de mucava sau de tinichea, dar tot cu moftul cel rumin la teschereaua de-i zice literara.
Doamna Bianca Burța-Cernat, încă aștept cronica dumneavoastră la „Manuscrisul fanariot”. În primul rînd, chiar dumneavoastră ați promis-o. În al doilea rînd, cartea este extraordinară, o apariție care nu se poate să nu fie comentată de un critic interesat de actualitatea literară. Mulțumesc.
Megatendințele modelează lumea literară. Mediu, condițiile nu mai sunt la fel. Îmi e tare teamă că zeii de acum vor fi spulberați. Generația care vine gândește altfel. Plus că informația este atât de bogată încât un om nu o mai poate controla, este controlat de ea.