Inflaţia contextuală a cronicii douămiiste
- 19-05-2016
- Nr. 823
-
Alex GOLDIȘ
- DEZBATERE
- 1 Comentarii
Mă tem că această aşa-zisă criză a cronicii literare nu e o criză reală, ci mai degrabă un regret că o generaţie critică talentată a abdicat – total sau doar temporar – de la ea. Se scrie cronică literară în mai toate revistele din ţară, însă a dispărut acea mobilizare generală din prima parte a anilor 2000. La un scurt recensămînt din avion, oricine îşi poate da seama că, departe de a fi o stare de normalitate, avalanşa de nume care scriau săptămînal era oarecum bizară. Paul Cernat, Andrei Terian, Bogdan Creţu, Simona Sora, Mihai Iovănel, Bianca Burţa-Cernat, Nicoleta Cliveţ, Doris Mironescu, Alexandru Matei, Teodora Dumitru, Raluca Dună, Şerban Axinte şi mulţi alţii scriau cronică literară, cum ar zice englezul, „like there’ s no tomorrow“. Ceea ce înseamnă că, fără ca lucrul acesta să fie recunoscut deschis, exista o stare de mobilizare generală, comparabilă doar cu aceea a criticii şaizeciste. Doar în a doua jumătate a anilor ’60 a mai existat o asemenea frenezie a cronicii literare, cînd o practicau, în acelaşi timp, Nicolae Manolescu, Eugen Simion, Valeriu Cristea, Lucian Raicu, Matei Călinescu, Mircea Martin, Ion Pop ş.a.m.d. Nu e uşor de constatat că ceea ce-i mîna în luptă, atît […]
Avem și critici care vînd prefețe:
Ofertă editorială Pleiade
În vederea sprijinirii şi impunerii, în actuala etapă de degringoladă în lumea poeziei autentice, a creatorilor cu adevărat valoroşi, Editura Pleiade iniţiază colecţia volumelor de poezie „Gheorghe Grigurcu vă recomandă”. În felul acesta tinerii poeţi vor putea beneficia de îndrumarea şi sprijinul celui care, pe bună dreptate, este considerat cel mai avizat critic literar în domeniul atât de vast şi diversificat al poeziei.
Pe lângă recomandarea implicită, conform titlului colecţiei, autorii vor beneficia de o prefaţă semnată de criticul literar.
Pentru cei ce doresc să publice în această colecţie, facem următoarele precizări:
– volumele vor cuprinde poezii edite sau/şi inedite, după dorinţă;
– în principiu, volumele vor avea în jur de 100 de pagini şi un tiraj stabilit la bună înţelegere între editor şi autor;
– valorificarea pe piaţa de carte a volumelor şi costurile de editare vor fi în sarcina autorului.
Vă reamintim că până în acest moment au apărut deja în colecţie volumele semnate de doi valoroşi poeţi, Ilie Constantin şi Viorica Răduţă. Sunt în curs de apariţie volumele unor alţi poeţi consacraţi, Paul Aretzu şi Radu Ulmeanu, precum şi volumul de debut al poetei române, stabilită în SUA, Adela Rachi.
Având în vedere succesul acestei colecţii, conducerea Editurii PLEIADE vă propune şi o colecţie de proză „Alex. Ştefănescu vă recomandă” şi una de critică, istorie literară şi eseu, îngrijită de Daniel Cristea Enache.
Pentru detalii, autorii se vor adresa Editurii Pleiade pe adresa electronică [email protected] sau la tel. +40 770 061 240.