A murit Alexandru Muşina
Reluăm un interviu din 2010 acordat revistei „Observator cultural“ şi mai multe articole de şi despre Alexandru Muşina
- 19-06-2013
- Nr. 678
-
Observator Cultural
- In memoriam
- 14 Comentarii
În ziua de 19 iunie 2013, a murit scriitorul Alexandru Muşina. Era născut la 1 iulie 1954, la Sibiu. A urmat liceul la Braşov (Liceul „Andrei Şaguna“) şi a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti (1978), doctor în Litere (1996). A fost profesor la Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov. Ultimele sale volume publicate: Regele dimineţii (poezie, Editura Tracus Arte, 2009) şi Nepotul lui Dracula (roman, Editura Aula, 2012). Alexandru Muşina a fost laureat al Premiilor Observator cultural, la Categoria Poezie, pentru volumul Regele dimineţii. Reluăm un interviu cu Alexandru Muşina din 2010, realizat de Doina Ioanid şi publicat în Observator cultural. Ca articole de legătură – cîteva cronici apărute în revista noastră la cărţile scriitorului şi o parte din articolele publicate de Alexandru Muşina. „Am încercat să proiectez chipuri diferite ale neantului din interior“ Interviu cu Alexandru MUŞINA, publicat de Observator cultural in numarul 526, din 28 mai 2010; interviu realizat de Doina Ioanid Alexandru Muşina este poet, eseist şi profesor. Este în primul rînd poet, dintre cei care caută, care explorează, care văd lucruri esenţiale şi reuşesc să le comunice constant, într-un mod profund.Budila-Express, Strada Castelului 104, […]
………..Gol imens,pustiu!!!!!!!Nu va fi
umplut,poate,niciodata…
Ingerii sa va vegheze somnul,Maestre drag!
Fiind de fata la acordarea premiului pentru cartea „Regele Diminetii „am fost atat de impresionata de poeme incat am tradus in ebraica Dimineata si O.K. si le-am publicat in volumul revistei Uniunii Scriitorilor din Israel dedicat literaturii romane moderne. Am ramas in legatura si venind in Romania la Bookfest i-am telefonat dar mi-a spus ca nu va fi la Targ ,ca e internat la spital .Imi e greu sa cred ca a fost ultima noastra convorbire. Iata un fragment din poezia O.K.: :”Totul e O.K…O.K baby? O.K.,O.K./Eu traesc O.K. Baby? O.K.,O.K. /Am facut multe lucruri si mai am multe lucruri de facut…” Inca un mare poet a trecut sa locuiasca in carti.
L’importance du poète Alexandru Muşina dépasse de loin les frontières de la Roumanie. Chaque fois que j’en ai eu l’occasion, j’ai répété que « Budila-Express » devait être traduit dans toutes les langues de l’Union Européenne, au moins. De mon côté, je l’ai fait en néerlandais. Quand parut en 2009 aux Pays-Bas « De Canon van de Europese Poëzie » (Le Canon de la Poésie Européenne), Alexandru Muşina en faisait partie ; c’était une reconnaissance méritée. Paix à ses cendres.
Nu mi-am dat sansa de a-l avea profesor sau de a-i asculta cursurile, dar – nu am inteles niciodata cum s-a facut – am petrecut cativa ani de naveta cu cateva cuvinte dintr-o poezie din volumul „Cinci”: „dis-de-dimineata, de bon matin, con Budila Express”….fie ca eram intr-o stare ticaloasa, fie ca eram intr-o stare de bine, cand se punea in miscare masina care ma ducea la „servici” intonam refrenul acesta si mi-l aminteam pe Alexandru Musina asa cum il vazusem intr-o zi, pe seara, la Brasov, la un cenaclu, demult, pe cand eram intr-a unspezecea la liceu si ma gandeam eu ca ar fi venit vremea sa ma apuc de scris.
Cred ca tocmai cuvintele „nu-mi vine sa cred ca nu mai este printre noi” ar trebui sa ne dea de gandit, pentru ca uite ca este, este printre noi. Este prin noi. Cate lucruri vor avea de invatat cei al caror profesor a fost, daca eu am tot invatat, din doar cateva cuvinte ale lui si dintr-o singura data cand l-am vazut la un Cenaclu, care se tinea undeva pe Republicii, in Brasov. Pur si simplu imi cer iertare ca am dat prea multa importanta faptului ca nu am avut destui bani pentru drumuri si nu m-am dus niciodata sa-i ascult cursurile.
Stiu ca e zadarnicie tot ce-n lume amusina, / Ca sunt una Lionardo, Tassu, Secspir si Musina
Nu ştiu de ce mi se pare o farsă sinistră.Tocmai pentru că refuz să cred.
Priveghiul va avea loc joi (20.06.2013) ora 19:00 la Biserica Sfanta Treime (Pe Tocile), iar inmormantarea vineri (21.06.2013) ora 15:00 la aceeasi biserica.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace…
Nu-mi vine sa cred ca nu mai este printre noi! Imi aduc aminte si acum cum radeam si povesteam in biroul minuscul si plin de carti de la editura. A fost pentru mine unul dintre cei mai veritabili intelectuali pe care i-am cunoscut vreodata! Dumnezeu sa il odihneasca!
Mi-a fost profesor la Facultatea de Litere din Brasov si chiar daca era unul din cei mai exigenţi profesori, era totodata si unul din cei mai iubiti! Lumea literară si cea universitara din Romania a pierdut un om unic, un simbol de vitalitate si inteligenta. Dumnezeu sa il odihnească in pace!
nu pot decât să reproducînâeleseul rostit din interiorul cuvântului dar şi al sufletului:
„Poetul este excepţional doar în clipa în care scrie, în rest e ca oricare alt om, mai mult sau mai puţin ciudat, mai mult sau mai puţin excentric, cel mai adesea mediocru. Am cunoscut persoane absolut excentrice, fermecătoare chiar, dar care scriu banal şi conformist, şi persoane care par foarte burgheze, dar cînd scriu… uauu! T. S. Eliot a fost funcţionar de bancă, apoi a fost redactor de editură: costum, cămaşă albă, cravată, tot tacîmul… Dar, cînd îi citeşti poeziile, descoperi o lume nebună, nebună, nebună. Oricum, nu poţi să fii tot timpul genial.”
da, nu poţi să fii tot timpul alături de cei dragi
A murit azi la 2, din câte înţeleg.
Foarte bolnav încă din prima tinereţe, a ajuns aproape de 60 de ani, ţinut în viaţă numai de vitalitatea lui extraordinară & de încrederea în literatură.
E, așadar, nu doar unul dintre cei mai puternici trei-patru poeţi optzeciști – dar și un exemplu.
Este un moment extrem de trist pentru toti. Iar la Facultatea de Litere din Brasov golul lasat de plecarea lui nu va putea fi umplut curind. Dupa disparitia prematura a lui Craciun, acum Musina… Odihneasca-se in pace!
Nu pot sa cred. Era incompatibil cu moartea.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.