Bătrînul fascist şi marea prostie
- 09-05-2014
- Nr. 721
-
Alexandru MATEI
- ON-LINE - ACTUALITATE
- 12 Comentarii
După cum toată lumea ştie, cel mai deştept cedează. Sau altfel spus: cel care cedează este cel deştept, între doi care se violentează unul pe celălalt. E treaba preşedintelui ţării că vrea să se bată – dacă n-ar avea cu cine, s-ar lăsa păgubaş. E desigur o provocare să vrei să decorezi nişte oameni – care merită decoraţiile – şi ai nevoie pentru asta de acordul cuiva care i-a forţat să demisioneze pe acei oameni. Asta pot înţelege, ştiu că preşedintele Băsescu nu face gesturi paşnice. Acum a întins o capcană, în care premierul Ponta a căzut fără măcar o umbră de îndoială – de îndoială că terenul pe care păşeşte n-ar fi de granit. A făcut o prostie. A oferit un prilej să fie criticat, să fie ironizat, iar în acest caz şi-a făcut-o cu mîna lui. Trebuia să se abţină, n-a făcut-o, ceea ce arată că resentimentul a funcţionat mai puternic decît un calcul politic. Slabi consilieri trebuie să aibă premierul dacă n-a putut anticipa furtuna ce s-a iscat cu nişte declaraţii posteşti. Atîta vreme cît e preşedinte, Traian Băsescu poate decora pe cine crede de cuviinţă. Iar în acest caz, nu era vorba de vreo gafă. H.-R. […]
Utilarea mentala lui Ponta e mai mult decat precara, fapt ce-l predispune la f.multe gafe. de altfel mediul nostru politic abunda in etichetari facile, unele aflate la la limita dintre ridicol si scandalos. Sa ne amintim totusi si de eticheta de bolsevic pusa de Basescu lui Eugen David (sic!) la momentul cand acesta isi apara propria proprietate. E ceva de genul \” hotii striga hotii!\”. Mai grav, acelasi presedinte l-a acuzat indirect fe fostul Rege de complicitate la crimele de razboi comise de regimul Antonescu. N-am auzit atunci nicio voce din partea intelectualilor \’maturi\’ care sa sanctioneze abjectia comisa de presedinte. Imi pare rau sa spun , dar acesti intelectuali si-au pierdut creditul public. E momentul prielnic ca o alta generatie de intelectuali sa se afirme in spatiul civic…Aceeasi degradare a mediului politic caracterizeaza si mediul intellectual. La asa politicieni, asa intellectuali. Sau invers…
Aveti dreptate. Ça intelectualii se lasa antrenati in jocurile lui Basescu e foarte adevarat. Dar cita lume Stie ciné e Mihaies? Pina si la b1tv numele sau apare scris Mihaiesi! Asta insa nu scuza gestul infantil al lui Ponta!
Dar noi, pensionarii si umilitii prin aprecierile ilustrilor si merituosilor intelectuali romani contemporani ce sa mai facem in fata textelor celor doi – Mihaies si Patapievici despre „fetzele noastre patiburare si scarboase” si „lenevia distructiva de neam si de tara”???
Vorba lui Ponta este mai mult decât o crimă …este o greşeală!
Cât despre Mircea Mihăieş, degeaba îl acuză cineva de aroganţă culturală şi snobism.
Nu opiniile sale culturale sunt discuţie sau discutabile, aroganţa, înfumurarea, răutatea prostească le manifestă în opiniile sale publice!
ponta l-a impins pe patapievici la demisie, tot aia e. de la arogantza la fascism e prea mult, ce legatura are? daca o folosea neoficial, nici nu aflam. deci nu stiam ce sa spun. neoficial inseamna acasa la el.
Lămuriri necesare, vă rugăm !
Domnule Alexandru Matei,
Vă jucaţi „strategic” cu termeni, clişee şi slogane Gata-Făcute,
fără nici măcar pentru o clipă, să vă puneţi problema,
de unde şi Cum au ajuns ele să fie folosite, azi,
tam-nisam, întrebuinţate cu atît de mult „FOLOS”,
manipulator, ideologic, propagandist doctrinar !
Oare nu sînteţi, şi dumneavoastră, doar unul dintre „Ei” ?
Cine sînt cei care folosesc una-două, „fascist”, „fascism”, „facho”,
arătînd cu degetul şi înfierînd proletar-intelectual etatizat princiar ?
Cine, domnule Alexandru Matei ? Cine ?
1. Ponta NU l-a demis pe Patapievici.
2. Mihaes mi se pare un tip extraordinar de antipatic (prin arogantza,, aere si snobism anglofon).
3. Eticheta „fascist” il demasca in mod neechivoc pe nepotul ideologic al lui Iliescu si fostul fan al lui Che Guevara, actualul boss al socialismului-caviar din Romania.
4. Daca o folosea in mod „neoficial”, vi se parea mai putzin grav?
Haideti sa incercam sa vorbim despre gestul politic de aici. Ponta l-a demis pe Patapievici, deci nu avea de ce sa ii dea o medalie dupa doi ani de la demitere. Basescu s-a folosit, iar, de cei doi intelectuali, intr-un razboi care e al lui. Ei au acceptat, nu ma intereseaza asta acum. Ponta poate chiar sa creada ce spune, nu stiu daca da sau nu, dar iar nu ma intereseaza. A facut o gafa mare, pentru ca a exprimat un punct de vedere oficial.
In privinta vulgaritatii din spatiul public, chiar vreti sa ne pierdem timpul? Cum ar trebui sa fie el, cristal? Cine sa-l tina curat, Udrea cu Basescu sau Ponta cu Antonescu?
Mai prudent cu subiectul plagiatului, aburit, incalzit ,reincalzit si folosit obsesiv in lipsa arumentelor pertinente la obiect.Ponta are o hotarare definitiva si irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie,instanta condusa de cei numiti de Basescu, care il exonereaza de incalcarea „dreptului proprietatii”. Un demers judiciar pe motiv de calomnie poate fi devastator pentru cei care se joaca cu vorbele.
Are dreptate Comentator: mai ramanea sa-i plangeti de mila bietului prim-ministru Ponta pentru „porcaria”, „prostia” si
„vulgaritatea” lui … Ce este curios este ca pareti a vedea pentru prima oara aceste calitati ale lui Ponta !
De ce ar decora un presedinte, „pe cine crede de cuviinţă”? „Fascist”, „nazist”, „bolşevic” şamd si-au pierdut de câteva generaţii sensul originar. Rămân insulte, fără îndoială, dar să spui ca MM nu este „fascist” e inutil; nici măcar Ponta nu crede că este, (se gândeste la altceva decat „fascismul”).
Nu stiu daca „prostia” pe care o atribuiti gestului dlui Ponta este sinonima cu „candoarea”. Si nu stiu daca a trata pe cineva de fascist este doar o „porcarie”. Credeti ca tratând un francez de „espece de fasciste” ar crede ca-i faceti „une vacherie”?
Si totusi ceea ce reiese din articolul dumneavoastra, atunci când vorbiti de naivitatea cu care se lasa ademenit de presedintele Basescu are daca nu intentia, cel putin tentatia de a-l exonera de o gravitate ce pare mai mult decât evidenta.
Cu totii stim foarte bine de ce: dl Ponta nu se exprima aici în numele personal, ci exprima o parere oficiala despre persoane publice care nu au cerut nimic si care, colac peste pupaza, se trezesc insultate. Inutil sa intram în polemica daca meritau sau nu acest tip de tratament mediatic. Cu totii stim ca nu, daca suntem sincer inetntionati si corect constituiti la minte. Domniile lor se pot foarte bine apara (o si fac, de altfel), mai mult intelectualitatea româneasca integra reactioneaza cum se cuvine.
Grava, dramatica, periculoasa este usurinta cu care se pot folosi în spatiul public asemenea cuvinte care, daca nu pot fi excluse din dictionare din pricina libertatii de care beneficiaza orice limba, ele trebuie macar alungate din limbajul democratic. E stupid sa-i dai cuiva în cap cu cuvântul „fascist”, când stii bine ce greutate are. Îl poti omorî.
Occidentul are deja de luptat cu” limbajul democratic corect” care a transformat dezbaterile în conversatii de oi savante. România în schimb persista în ceata luptei de clasa si scoate din subconstient limbajul terorii postrevolutionare (1789, 1945)
Ca efectul acestor cuvinte pare sa-l afecteze pe dl Ponta mai mult decât pe dusmanii lui, cu atât mai bine. Vorba dictonului: Si tacuisses philosophus manisses, ceea ce si pe limba dlui Ponta tot aia înseamna: „Daca taceai filozof ramâneai”.
Nu credeti mai degraba ca ar trebui sa ne îngrijoram de poluarea cu care vulgaritatea a invadat spatiul public? Lucrurile sunt grave, o stiti foarte bine.
De altfel o spuneti însusi dumneavoastra caracterizând de „porcarie” fapta prim-ministrului. Daca traduc bine expresia dumneavoastra, ati vrut sa puneti „fapta unui porc”. Sau ce?
Nu trebuie sa va cred pe cuvânt?