„Ca preşedinte al ICR, trebuie să te bucure succesul oricărui cetăţean român“
Interviu cu Andrei MARGA
- 17-10-2012
- Nr. 646
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Interviu
- 13 Comentarii
Institutul Cultural Român rămîne o instituţie controversată, contestată şi în epicentrul dezbaterilor publice din lumea culturală. Noul preşedinte, Andrei Marga, votat de Senat la începutul lunii septembrie, are parte de numeroase critici. Mai poate funcţiona ICR? Ce şanse sînt ca ICR să rămînă o instituţie care să asigure o eficientă reprezentare a României culturale, în exterior? ICR se poate distruge sau autodistruge? Cu aceste nelinişti şi nedumeriri, am dorit să aflăm punctul de vedere al profesorului Andrei Marga. Vă invităm să citiţi un interviu cu Andrei Marga, preşedintele ICR, realizat luni, 15 octombrie, în exclusivitate pentru revista Observator cultural. Ce consecinţe a avut, pentru ICR, reducerea de buget decisă pe 23 august? Reducerea bugetară a afectat o seamă de proiecte. Însă, pentru a înţelege situaţia, trebuie avut în vedere şi modul în care s-a alcătuit lista de programe la ICR. În ultimii ani, se făcea o listă de programe şi, apoi, se solicitau banii pentru acestea. E o procedură, dar se poate proceda şi altfel. Uneori, trebuie să-ţi drămuieşti proiectele în funcţie de banii pe care îi ai. Ca să fiu concret: reducerea de buget a afectat mai ales bursele pentru studii în afara României – angajate de ICR –, […]
Cine este aceasta doamna/domnisoara Alexandra Nica-Zdaniuk? Daca a fost secretara la ambasada Romaniei, asta se intampla probabil pe vremea ambasadorului Gheorghe Predescu, pe care l-a recuperat Ponta si l-a facut consilier la Palatul Victoria.
Consilierul Predescu poate ca a propus-o pe doamna Alexandra Nica-Zdaniuk la ICR, iar Ponta i-a impus-o lui Andrei Marga. C-asa merg trebile in Romania, pe favoritisme.
Indiferent de cine este sustinuta aceasta doamna/ domnisoara, totusi, ce competente „culturale” are aceasta persoana? De atatia ani de cand va citesc revista,n-am vazut-o sa colabore la Suplimentele pe care „Observator cultural” le-a dedicat Poloniei culturale. N-am vazut nici un articol scris sau tradus de domnia-sa. CV-ul, pe care l-a cerut reporterul revistei dvs., se lasa asteptat.
numirea doamnei/ domnisoarei Alexandra Nica-Zdaniuk este o impertinenta, o luare in batjocura a competentei profesionale, un exemplu ca la ICR, sub „inteleapta” conducere a lui Andrei Marga, criteriile profesionale s-au facut praf, iar pastrarea aparentelor a fost uitata.
Domnul Marga vrea sa ne „scoata in lume” cu realizarile romanesti necunoscute de straini. Si ce exemplu mai bun decat caloriferul! Inventat de romanul (sas) Meissner in orasul romanesc (austro ungar pe vremea aceea) Medias, validat (brevetat?) in Viena, capitala Romaniei de atunci (?!?). Daca cineva se poate lauda cu aceea realizare, atunci aia nu pot fi altii decat germanii sau austriecii (care tot germani sunt).
Mergand pe directia aceasta propun sa-l revendicam si pe romanasul nostru timisorean campion olimpic la inot Peter Johann (Johnny) Weissmüller. Ce mai conteaza ca parintii erau svabi, s-a nascut in Austro-Ungaria si a emigrat la 9 luni (in 1905) in America. E nascut in Timisoara si deci este roman de al nostru!!! Aceeasi poveste cu Hermann Oberth.
Cand ne convine ceva despre cineva atunci brusc acel cineva devine roman, „purtator al civilizatiei romanesti”. In rest, sa-si ia carnea de sub sa si sa plece la ei in pusta (ungurii) sau alte si alte chestii asemanatoare (despre tatari, turci, rusi, armeni samd). Un pic de modestie si de mandrie (reala) nu ne-ar strica, zic eu.
@ Corneliu Florea
Pe site-ul ICR, la pagina http://www.icr.ro/bucuresti/publicatii-subventionate/
sint mentionate revistele subventionate de ICR, ce apar in limba romana, la Chisinau si Balti: „Contrafort”, „Limba romana”, „Semn”, „Destin romanesc”, „Sud-Est cultural”, „Clipa”.
Mi-as dori milioane de asemenea flasnete , cum il considerati pe prof. Marga .Dl. Marga a explicat suficient de logic cum este cu banutii pe care-i va avea institutul , iar faptul ca vor fi filiale ale ICR si in provincie nu schimba \”scorul\” fata de prezenta in \”afara\”.Vi se pare ca China si America Latina , prima cu un ultim Nobel in literatura , sud-americanii cu o traista de asemenea distinctii , trebuie ignorate? In privinta invatarii limbii romane poate ca aveti dreptate: era bine infiintarea unei filiale in zona rupta lingvistic (si atasament fata de glia care o hraneste) de Romania , care da alesi cam 6% din total , dar care se exprima atat de greu , desi unii sunt absolventi ai facultatii de litere, sectia romana.
In legatura cu directorii. Chiar credeti ca numitii , in cele mai multe situatii , reprezinta altceva decat niste , in cel mai bun caz , vechili de mosie ? Si asta nu acum , nici de ieri si nici de maine.Munca o fac cei din \”transee\” , de care nu prea se aude , dar care stiu tot rostul ,unii , uneori prea harsiti in rele.
Despre dl. Tismenetski , ce sa mai vorbim? Este in nota D.sale de a sta cu ochiul si timpanul acolo unde este in plata : mai scrie un articol , mai baga o cotita , isi mai da cu pererea-i de reevaluat.
Am crezut ca, a venit vremea democratiei adevarate in Romania si functia de conducere a ICR-lui sa fie scoasa la concurs, la care au dreptul sa se prezinte personlitati cu adevarat palmares cultural romanesc. Am crezut , am dreptul sa cred ce vreau. PUNCT Citind interviul, e clar ca Domnul Simonca stie sa puna intrebari de suprafata iar ardeleanul sa tocmeasca bine vorbele ce sune frumos si promitator. Asa-i la inceput . Dar romanii ce au ramas atasati la cultura romaneasca vor FACTA NON VERBA pentru cultura romaneasca !!.Ardeleanu nu zice rau, desi ,da si el niste cotite, dar sa faca bine sa nu se urce in avionul prezidential ca Patapievici, care apoi s-a infatuat si a transformat ICR-urile din strainatate in feude personale si l-a bagat pe Mihai Eminescu in debara, cum vrea si Tismaneanu sa ne bagam toata cultura si romanismul in debara . Tismaneanu si Patapievici ne-a facut destul rau si sila, ar trebui sa-si vada de ale lor si sa ne scuteasca. Cartarescu sa-i mai dea o carte lui Basescu pentru o decoratie iar Plesu cu presu pe langa ardelean. … ROG pe domnul Simonca sa faca rost si insereze la aceste comentarii CARE SUNT CELE SASE REVISTE EDITATE DE ICR PENTRU ROMANII DIN EXTERIOR … sa ne lamurim si noi de multe. Multumesc
Un interviu interesant. se pare ca pot iesi lucruri valoroase si daca nu le fac cei patru sau saisprezece alesi ai lui Basescu! Si, oricum, profesorul Marga are o tarie si un calm extraordinare! la primirea in ragete ce i-a fost facuta, la insultele vladimirtismanene, raspunde cu o eleganta… transilvaneana. Felicitari. Si, poate invata si basescienii putin stil, exact de la profesorul Marga.
nu-i rau interviul si, daca se tine de cuvant, dl Marga ar avea toate sansele sa faca uitat mandatul lui Patapievici. Fostul director a pus o institutie pe picioare si, pe urma, a distrus-o cu temenelele fata de Basescu. Daca Marga nu va face politica si va sustine pluralitatea: Jos palaria!!!
Pacat ca s-a facut de ras cu ICR Varsovia si cu menestrelul hoinar Horia Garbea.
http://www.contributors.ro/cultura/filosoful-chisinevschi-de-la-icr/
D-le profesor,
N-ati inteles nimic. Doamna secretar de ambasada n-a facut nimic pana acum, dar trebuie sa-si inceapa „ascensiunea”. Asta vrea sa spuna cel care a dat interviul. Mai cititi odata interviul si veti vedea ca nu e posibil ca cineva care este profesor universitar sa scape din gura asemenea enormitati. Nu pot sa-mi dau seama cum apare in lume cu asemenea idei! Dar cu asta defilam si nu avem ce face!!!!!
Este pentru prima oara ca fac acest lucru, public. Repet ceea ce am scris intr-un comentariu la Lucian Dan Teodorovici, cu speranta ca, printr-un miracol, va ajunge sa-l citeasca dl Andrei Marga: Cu toata modestia si desigur resemnarea, va anunt ca exista un roman „Ambasadorul” (mi-ati spus ca dvs. personal il apreciati, domnule Lucian Dan Teodorovici, cand ne-am intalnit cateva clipe la targul de carte), scris de mine in 1988, oprit de cenzura tot atunci, publicat cu greu de „Cartea Romaneasca” in 1990 (republicat la fel de greu in 2010, tot de C.R.), cu Premiul Academiei si al USR in 1992, pentru a carui traducere nu au existat bani la ICR nici pe vremea d-lui Patapievici si, cum se vede, nici azi. Am solicitat acest lucru ICR, imediat dupa reeditarea „Ambasadorului” (deci in 2010) si raspunsul clar, spus raspicat, drept in fata, a fost acesta: ICR nu are bani pt. traduceri. Desi am auzit numai cuvinte frumoase, in general, despre cartea mea, iata un exemplu concret de „ramas pe tusa”, daca nu am stiut sa intru fie intr-o tabara politica, fie intr-alta. Altfel, cum s-ar putea explica aceasta omitere? Dupa cum stiti, eu apreciez in mod real opera literara a generatiei recente de prozatori romani si tocmai de aceea mi-am permis sa adresez si eu aici, pur si simplu, o intrebare.
atitudinea ferma a dlui Marga in ceea ce priveste
numirea in functia de director la ICR Varsovia a unei
secretare de ambasada, care evident nu are nici o
legatura cu cultura, cum vi se pare ? Va dati seama ce
criterii are la aceste numiri … Sunt curios cam ce studii
are respectiva secretara si daca a produs ceva in vreun
domeniu ! Chiar si cel tehnic, legat de calorifere …
ceva e in neregula cu interviul asta. fie marga minte cu nerusinare, fie am avea o intoarcere cu 180 de grade a discursului sau. varianta a doua e putin probabila pentru ca afirmatiile de aici, laconice si cuminti sunt contrazise de n alte luari de pozitie.
oricum eu sunt curios daca ziaristii impartiali, intelectuali si critici de la observator pot sa analizeze urmatorul fapt, reliefat de interviu: bugetul icr este redus cu 30%, programele continua si chiar se extind cu altele si mai costisitoare, schema de personal creste de la 148 la 184 de oameni. intrebare intrebatoare: ce nu-i in regula, ce nu se potriveste?
Dl. Marga repetă ca o flașnetă!
Activităţile institutelor trebuie reevaluate şi substanţial lărgite.
Iar institutele vor avea, în 2012 şi 2013, o activitate mai cuprinzătoare şi un impact mai profund în mediile culturale în care funcţionează.
În privinţa personalului, vreau să vă spun că avem acum, prin lege, o sporire a personalului: de la 148 la 184 de posturi. –
Dacă rolul fundamental al ICR este promovarea, în exterior, a culturii şi civilizaţiei româneşti.
ce ai m-ai deschide și filiale la Iaşi, Cluj, Craiova şi Timişoara?
Craiova o fi fost aleasă să reprezinte Dobrogea sau Valahia ?
Ce-or mai fi tăiat bugetul ICR Ponta și Antonescu dacă Marga e pus să extindă activitatea ICR ?
Cat despre învățarea limbii române
fiecare institut trebuie să organizeze cursuri de limba română şi să aducă aceste cursuri la un nivel european de certificare
Poate că la institutul Goethe sunt cursuri de limba fiindcă germana e o limbă de circulație. Vor fi mai mulți francezi interesați la Paris să facă cursuri sau egipteni la Cairo?