„Desenez mai tot timpul și cam peste tot“

Interviu cu Delia CALANCIA, cea mai tînără ilustratoare și inventatoare a propriilor povești

  • Recomandă articolul

Delia Calancia are nouă ani și o poftă de a desena și de a ilustra povești dublată de un talent frapant. A publicat recent, la Editura Humanitas, prima ei carte, ilustrată cu propriile desene: O zi din Viața Deliei. Cartea a fost bestseller la Bookfestul care tocmai s-a încheiat, iar Delia a pornit în primul turneu de promovare, pentru a vorbi despre pofta de citit, colorat și povestit. A împărtășit cîte ceva despre toate astea în micul interviu care rotunjește dosarul cu vocile unora dintre cei mai apreciați, cunoscuți și talentați ilustratori ai momentului. (A.P.)

Cum ți-a venit idea de a construi această carte? Ai pornit de la desene, pentru a spune povestea, sau ai desenat pe măsură ce povestea se desfășura?

Desenez de foartă multă vreme și de cînd mă știu am spus tuturor că îmi doresc să devin ilustratoare cînd voi fi mare. La un moment dat, tata a început să pună desene de-ale mele pe Facebook, desene care au fost plăcute de destul de multă lume. Acum ceva vreme, o doamnă extraordinară de la Editura Humanitas l-a contactat pe tata și i-a propus, dat fiind faptul că am un stil aparte de a desena, să facem o carte cu ilustrațiile mele. Așa s-a născut O zi din viața Deliei, pornind de la desenele de pe Facebook.

Ce cărți îți plac cel mai mult și ce anume te plictisește?

Cel mai mult îmi plac cărțile de aventuri, cu mult suspans și cu trăiri de tot felul, cu personaje fantastice pe care le conturez în imaginația mea. Nu prea se întîmplă să mă plictisesc cînd citesc, poate atunci cînd apar descrieri multe și acțiunea întîrzie să apară.

Cît de mult desenezi? Ți-ar plăcea să ilustrezi o altă carte în afara celor personale?

Desenez mai tot timpul și cam peste tot: acasă, în mașină, la bunici, în tren, în avion, în biblioteci, în pauză la școală și împart timpul de desenat cu cel de citit. Acum desenez mult și în librării, pentru că ofer desenografe în cadrul lansărilor din turneul Deliei. Am avut lansări la Oradea, pe 22 iulie, alături de Petra Boantă, și la Cluj, pe 23 iulie, în ziua concertului Depeche Mode, alături de Florin Bican, un scriitor pe care îl iubesc foarte mult. Bineînțeles că mi-aș dori să ilustrez și alte cărți, mai ales ale scriitorilor care îmi sînt prieteni.

Care sînt eroinele și eroii tăi din cărți și din viață?

O parte dintre eroi: Atreyu, din Poveste fără sfîrșit, Mo și Meggie, din Inimă de cerneală, Lyra Belacqua, din Luminile Nordului, Harry Potter, Luvia, din Ferbonia, Anton Lupan, din Toate pînzele sus, Caii năzdrăvani, din Și v-am spus povestea așa. Aventurile cailor năzdrăvani rememorate de ei înșiși, Mary Poppins, Șchiopino, din Gelsomino în țara mincinoșilor.

Adaugă comentariu

object(WP_Term)#13243 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }