Dezamorsarea morală
- 01-04-2011
- Nr. 569
-
Peter Dan
- ESEU
- 4 Comentarii
Cum a devenit acceptabil să furi? Ce s-a întîmplat cu ruşinea şi vinovăţia, mecanismele prin care societatea inhibă şi controlează comportamentele indezirabile? Cum a fost ridicată ideea de „a te descurca“, o variantă a principiului „scopul scuză mijloacele“, la rangul de virtute morală? Vasile Morar scrie despre moralitatea elementară, cea pe care o primim în fragedă copilărie şi care, după ce este interiorizată, devine nucleul structurii de decizie pe care ne bazăm judecata morală. Într-un schimb recent de păreri, mi l-a citat pe Freud: „Cultura noastră morală ascultă de un imperativ erotic care comandă unirea tuturor oamenilor. Dar acest lucru nu este posibil decît dacă este cultivată vinovăţia“. Vinovăţia îşi are originea în conştiinţă, în codul moral interiorizat. Din moment ce nu avem nici o dovadă că părinţii îşi învaţă copiii că e admisibil să furi, este logic să ne punem întrebările de mai sus în următorul context: este eroziunea principiilor morale un fenomen tipic tranziţiei la societatea deschisă, un fenomen care reprezintă moştenirea malefică a comunismului totalitar? Alt prieten de pe băncile facultăţii, Puiu Vasilescu, îmi aminteşte cu blîndeţe să nu uit efectele sărăciei. Chiar şi într-o societate bogată, cum e cea americană, sărăcia are efecte psiho-sociale […]
Numai intr-o societate comunista sau post comunista parul e „a lui nimenea”. Ambiguitatea morala se datoreste in parte faptului ca sampania era bauta de popor prin representatii sai.
Inca o data Domnul Dan a gasit calciiul lui Ahile.
A face haz de necaz nu este o calitate exclusiv Romaneasca, dar este caracteristica noua si excelam in ea. Pe de alta parte, Romanii au fost afectati nu de imoralitate, ci de faptul ca in istoria noastra au fost (cu generozitate) 80 de ani de democratie (1859-1938) precedate de secole fanariote si urmate de 50 de ani (1938-1989) de sisteme totalitare. Debusolarea morala este mostenirea acestor timpuri.
@ radian dragos
De la mine se vede taman pe dos : romanii au fost profund afectati de imoralitate…
Ce fel de ochelari purtati ?
Cred ca foarte multi Romani au fost in astfel de situatii si au trait starile descrise ,cu multa umilinta. Dar, cred ca nici un popor nu a reusit sa treaca cu atata umor sanatos peste mizeriile Istoriei, ca Romanii. Numai oamenii cu un suflet si radacini puternice pot face aceasta.