Herta Müller – Premiul Nobel pentru Literatură 2009
- 09-10-2009
- Nr. 495
-
Observator Cultural
- EVENIMENT
- 9 Comentarii
Scriitoarea germană de origine română Herta Müller a cîştigat Premiul Nobel pentru literatură. Herta Muller, originară din România (născută în 1953), a emigrat în Germania în 1987, fiind la ora actuală o prezenţă apreciată la superlativ în spaţiul de limba germană, dar şi în alte ţări europene. Cotidiene de rangul unui Neue Zurcher Zeitung sau Die Welt i-au consacrat ample editoriale, iar prestigioasa revistă literară TEXT+KRITIK, ce editează numere monografice dedicate exclusiv vîrfurilor literaturii germane şi mondiale, i-a dedicat Caietul 155/2002. De la data stabilirii ei în Germania a fost distinsă cu numeroase şi importante premii germane şi internaţionale. Din 1999 a fost nominalizată din partea Germaniei pe lista de propuneri pentru Premiul Nobel. La Editura Polirom i-au apărut volumele: Animalul inimii (traducere de Nora Iuga, An de apariţie: 2006, Colecţia FICTION LTD) – Roman premiat în 1998 cu prestigiosul International IMPAC Dublin Literary Award. „Am scris această carte în memoria prietenilor mei români care au fost ucişi în timpul regimului Ceauşescu. Am simţit că este datoria mea să fac asta.” (Herta Muller) „Fiecare carte a acestei scriitoare germane născută în Banatul românesc, indiferent de genul abordat, poartă amprenta terorii secrete care nu poate fi ştearsă […]
Nu cred ca vei lua un premiu literar vreodata daca scrii vocabule ca „a fost nobelizata”… Nu te-a zgiriat la urechea de scriitor de limba romana?
este din România, scrie despre România, bravo ei, unii latră, caravana merge mai departe, cine poate ia şi premii, iar scriitoarea merita din plin
Herta Muller era apreciata in Romania si acum 20 de ani. Romania, in saracia ei, i-a recunoscut cinematografic adevarul textelor, inca din 1993, simultan cu Marin Preda – Cel mai iubit dintre pamanteni. Romanul Der Fuchs war damals schon der Jager, 1992 (Inca de pe atunci Vulpea era Vanatorul, Ed Univers, 1995), a fost, imediat dupa publicarea la Hamburg, ecranizat de Stere Gulea. Cine nu-si aminteste de Oana Pellea in rolul Irinei din Vulpe-Vanator, profesoara timisoreana sicanata de securistul care patrunzand in locuinta, prin mijloace specifice, a continuat sa decupeze o blana de vulpe chiar dupa Revolutie?
Conform unui studiu de fezabilitate din 2007:
http://propinatiu.ro/propi0/download.html
Romania ar fi trebuit sa sprijine pentru Nobelul literar candidatii cel mai bine plasati: Mircea Cartarescu, Herta Muller si Norman Manea. Cum suntem deja in octombrie si politicienii tot n-au demarat manifestarile privind aniversarea a 20 de ani de la Revolutie, Mircea Cartarescu, mai artist in Orbitor 3 decat Herta Muller, n-a avut nici o sansa, indiferent de efortul de promovare prin ICR.
bai voi sunteti masochisti, nu ne au umilit destul ei,EI,?BRANCUSI SI PALADE AU FOST ROMANI.AU IUBIT TARA ASTA SI AU LUPTAT PENTRU A O IMPUNE IN LUME CHIAR DACA AU FOST SUPARATI .NU AU DENIGRAT O . LA FEL SI CIORAN SI ELIADE .SCLIPITORUL CIORAN AR FI MERITAT UN PREMIU.MAI MARE DECAT NOBELUL.SUNT DESTUI OAMENI DE PE PLANETA CARE IL IUBESC
Nu ştiu de ce îi pui întro oală pe Brâncuşi şi Palade cu Müller. Herta este germană pentru că este de naţionalitate germană care s-a născut şi a trăit în România. Atât deocamdată…
M-au descumpanit vestile referitoare la sprijinul pe care filozoful Horia-Roman Patapievici (H-RP) il da celor doi turnatori, Antohi si Hoisie. Va credeam d-le H-RP un om cu caracter si, mai ales, cu bun simt. M-am inselat – esti un oportunist care nu merita stima celor care te-au admirat si sprijinit.
Herta Muller este o excelenta scriitoare experimentala si o persoana verticala care nu a facut compromisuri, nic etice nici estetice. Sunt fericit ca a fost nobelizata. Poate acum o vor accepta si gastile intelectuale de la noi. Si poate vom avea in sfarsit un model de scriitor experimental, ceea ce ne lipseste cu desavarsire. Nobelul acordat Hertei este o palma data imposturilor comerciale si mizerabiliste care domina literatura romana.
Nu stiu prea bine de ce, dar eu, un tanar scriitor, resimt acest premiu ca pe o victorie personala.
Cititi articolul cu subiectul de mai sus,aparut in Observatorcultural Nr.324 din iunie 2006, care poate fi cautat in arhiva ,daca va intereseaza.Articolul are legatura cu performantele stiintifice ale dvs.
H. Muller , cum spune si comunicatul Nobel, este o scriitoare germana nascuta in Banat .Asa ca Brancusi , care este sculptor francez nascut in Romania . Si Palade , american nascut in Romania ! Atat deocamdata….