„Imperfecțiunea și instabilitatea libertății“
Discursul rostit de Norman Manea la Guadalajara, după primirea Premiului FIL
- 09-12-2016
- Nr. 851
-
Norman MANEA
- EVENIMENT
- 5 Comentarii
Stimate dle președinte, onorat juriu, iubitori ai literaturii, doamnelor și domnilor, „Vin dintr-o regiune unde trăiau oameni și cărţi“, spunea un mare poet al exilului. Cuvintele acestea ar fi putut fi rostite, la fel de bine, de Joyce sau Nabokov, de Dante sau Victor Hugo, de Thomas Mann sau Czesław Miłosz sau de Soljeniţîn, Joseph Brodsky și Bashevis Singer, în timpul exilului lor. Au fost rostite, de fapt, de Paul Celan, cel mai important poet german al secolului al XX-lea, născut în cosmopolita mea Bucovină natală și care s-a sinucis, în exil, la Paris. Cutez să le repet și eu, astăzi, la această festivă sărbătoare a creativității, ca un omagiu adus scriitorilor de ieri și de azi, nevoiți să-și părăsească țara și limba natală, fără să-și uite, însă, rădăcinile lingvistice și spirituale ale biografiei și bibliografiei lor. Bucovina și-a luat numele de la latinescul „Buk“ și este reprezentată de pădurile de fagi Silvae Vaginales, care i-au adus faima. Impresionat de frumusețea singulară a ținutului, împăratul austriac a decis, în 1775, să includă regiunea în imperiul său. Bucovina a fost recunoscută ca provincie cu statut propriu, avînd propriul parlament – dietă –, cu o reprezentare democratică a minorităților, români, polonezi, evrei, ucraineni, […]
„Unde își mai au loc cultura și literatura sub asediul vulgarității, al comercialismului și al manevrelor politice din lumea contemporană?” sunt cuvintele din conferinta dumneavoastra care mi-au mers cel mai mult la suflet. Va felicit si ma bucur sincer pentru premiul pe care l-ati primit recent , pentru evolutia scriitorului sucevean devent azi unul dintre cele mai pretuite condeie mondiale. Coincidenta pasilor pe care i-am parcurs cu ai dumneavoastra este surprinzatoare. Am purtat cravata rosie si am trecut prin fata tribunei oficialilor din Suceava in exact acelasi timp, pot spune fara a exagera, alaturi de multe ori. V-am citit primele poezii din revistele sucevene sau ascultat cele rostite cu o incantatoare graseiere la radiodifuziunea locala, am urmat si eu calea ingineriei iar in 1986 pe cea a exilului in Franta unde (foarte tarziu !!) am inceput si eu sa astern pe hartie trairile din Bucovina noastra (www.cornelia-petrescu.info). Iata de ce felicitarile pe care le adresez celui pe care il redescopar atat de profund atasat acelui „unic” loc, sunt cu adevarat sincere. Probabil v-ati intalnit si mai recent cu mine prin Carla (nepoata foarte dragei si apropiatei mele verisoare) si prin una din cartile mele pe care dansa v-a transmis-o cu vreo10 ani in urma (Semper Stare) care contine multe referiri despre relatiile cu evrei din Bucovina si Suceava noastra comuna. Va urez sa va bucurati in continuare de succesul binemeritat si un an nou in sanatate si bucurii!
Discursul lui Norman Manea cu prilejul manifestarii de la Guadalajara cred ca reliefeaza ceea ce scriitorul si-a impus cam toata viata,adica echilibru,vibratie emotionala (care e nativa : e sau nu e iar la dansul e) si nu in ultimul rand,realism.As zice ca acestea sunt chiar amprente ale etniei sale dintr-o perioada grea a istoriei contemporane si de oricand.Norman Manea nu uita sa treaca in revista compromisurile,sugerandu-le si pe cele din momentele dificile ale propriei biografii ; intr-o deplina libertate a cuvantului el n-are de impacat nicio capra cu nicio varza, daca a starnit cumva unora ceva pasiuni.Norman Manea nu-si trage doar siesi seva din laurii victoriei ci ofera si tarii din care provine, intr-o forma onesta si emotionanta,partea ei de merit.Si asta,cu o decenta laudabila, intr-un moment in care Romania nu se afla nici pe departe intr-o perioada fasta a traversarii sale istorice.
Ma bucur pentru Norman Manea si (nu ma asteptam) ma bucur pentru Romania ca tara (lasam natia putin mai intr-o parte !) ca a avut un astfel de mesager, acolo, departe,intre egali de inalta tinuta intelectuala.
Un articol scris cu pasiune ,talent,dragoste si durere.Asa e ,societatea nu reuseste sa fie mai buna in toate variantele ei.Pentru cei care iubesc frumosul e totusi o speranta,putem trai apreciind ce e bun si respingand ce e rau .
.
Se simte multa autocenzura in discursul domnului Norma Manea….., Este greu sa inpaci si capra si varza,chiar daca esti un artist al condeiului.!
Articolul ? Trezindu-mă, de dimineață, am avut o senzație deosebită ! Astăzi se va întâmpla ceva minunat în viața mea ! Am deschis calculatorul și iată, am găsit acest articol care m-a emoționat până la lacrimi .Iată, nu oricine, dar o persoană deosebită transmite emoții trăite de-alungul unei vieți. faptul că a pomenit despre minunata mea zonă Bucovina, de orașul meu natal Siret, de personalități deosebite , de trăirile în vremuri atât de grele pentru Bucovina , de faptul că a clarificat această perioadă ce o traversăm : O Rusie cu o energie revanșardă, o dezvoltare dinamică a Chinei, migrația crescută dinspre Orient și Africa, spre Europa , întunericul belicos al Coreei de nord și al Iranului. Iar pentru toate acestea subliniază de marea nevoie : luciditate, curaj solidaritate, înțelepciune, de ocrotirea și sfatul paginii scrise . Mulțumesc domnulul Norman Manea pentru emoțiile creeate citind discursul dumnealui .