Noile cărți ale copilăriei și creatorii lor autohtoni

  • Recomandă articolul

Ilustraţie de Anca Smărăndache pentru volumul Ferbonia de Ioana Nicolae

Scriitori valoroşi din fiecare generație și din fiecare etapă a istoriei noastre literare și-au investit talentul în minunate cărți pentru copii. Întoarcerea lui Arpagic de Ana Blandiana, Apolodor al lui Gellu Naum, Întîmplări din noaptea soarelui de lapte, minunatul roman pentru copii al lui George Bălăiță, alături de o pleiadă de cărți ale copilăriei semnate de Grete Tartler, Nina Cassian sau de unica de acest fel scrisă de Gabriela Melinescu, Catargul cu două corăbii, formează un tablou insolit, al unei literaturi pline de culoare, adesea la propriu. Asistăm acum la o adevărată reenergizare a acestui segment de literatură, bine alimentat de clasicii deceniilor trecute, dar stagnant, pînă de curînd – fenomen semnificativ pentru dinamica literaturii de aici și acum, care merită, cu prisosință, atenția tuturor, indiferent de vîrstă. Am dedicat un dosar structurat pe trei numere literaturii contemporane pentru copii scrise, ilustrate și editate de oameni din breasla de carte autohtonă: scriitori, ilustratori, editori. Am formulat întrebări specifice pentru fiecare în parte și deschidem parada noilor creatori cu aceia dintre ei care, în genere, rămîn în plan secund: ilustratorii. Iată întrebările la care au răspuns: 1.Care sînt greutățile și care sînt bucuriile pe care vi le aduce lucrul cu autorii români de cărți pentru copii sau, după caz, cu editorii? 2. Literatura pentru copii scrisă de autori români cunoaște un moment de expansiune, după ani în care a rămas într-un con de umbră. Cum percepeți această perioadă? Vă inspiră în munca dumneavoastră? 3. Care sînt modelele dumneavoastră, artișii care vă inspiră? 4. Ați putea numi cîteva cărți pentru copii scrise de autori români, din orice perioadă, care v-au marcat?

Vă invităm să urmăriți și viitorul număr din Observator cultural, în care va fi rîndul scriitorilor să vorbească despre entuziasme, bucurii, greutăți și descoperiri. (A.P.)

Adaugă comentariu

object(WP_Term)#13241 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }