Radu Niciporuc (1950-2017)

  • Recomandă articolul

Prozatorul și traducătorul Radu Niciporuc a încetat din viață în seara zilei de 12 iulie.

Radu Niciporuc s-a născut la 22 mai 1950, la Cluj. A urmat cursurile Facultăţii de Electrotehnică din Cluj, după care a ajuns inginer la flota de pescuit oceanic. A debutat în anul 1976, cu poeme, în revista Steaua. În 2003, a înfiinţat editura Fabulator. În următorii ani, a tradus Mici infamii de Carmen Posadas (Ed. Fabulator, 2004), Omul pierdut de Ramón Gómez de la Serna (Ed. Fabulator, 2004), Fascinaţia cuvintelor de Julio Cortázar şi Omar Prego Gadea, (Ed. Fabulator, 2006), Povestirile Evei Luna de Isabel Allende (Ed. Humanitas, 2008), Mauricio sau alegerile locale de Eduardo Mendoza (Ed. Humanitas, 2010).

A publicat volumul de proză scurtă, Pascal desenează corăbii (Editura Cartea Românească, 2016), pentru care a primit Premiul de Debut al revistei Observator Cultural.

Adina Dinițoiu despre Radu Niciporuc: Radu Niciporuc este pentru mine și un prieten. Prima dată cînd l-am cunoscut, l-am cunoscut în calitate de prieten al lui Alexandru Vlad, un mare scriitor ardelean și el, care a fost pe această scenă, a obţinut premiul Observator cultural și care, din păcate, a plecat dintre noi în 2015. L-am cunoscut întîi ca prieten al lui Alexandru Vlad, după aceea ca prozator, un prozator care a debutat foarte tîrziu, la o vîrstă foarte matură. Pascal de­senează corăbii este o carte foarte sofisticată, foarte lucrată, foarte cizelată, o carte așa‑zicînd de aventuri, o superbă carte de povestiri ale unui prozator-marinar, inginer pe nave, care a călătorit în toată lumea. Este o carte a unui povestitor remarcabil, care știe să stăpînească tot ceea ce înseamnă retorica unei povestiri, dar care deține, în același timp, ca un bun și un extraordinar discipol al lui Alexandru Vlad, un tip de scriitură foarte sofisticată, foarte rafinată. Un povestitor, un cunoscător al lumii și al naturii umane care, spunea el, se dezvăluie cel mai bine în mijlocul mării, al oceanului, pe un vas.

 

Radu Niciporuc la primirea Premiului pentru Debut: Trebuie să mărturisesc că Pascal de­senează corăbii a fost răsfățată de la apariție și pînă acum și, din acest punct de vedere, nu am decît să împărtășesc această bucurie cu dumneavoastră. Dar, înainte de acest mare răsfăț, am mai avut parte de unul acum trei săptămîni, la Cluj. Surprinzător răsfăț. Mariana Bojan, o poetă excelentă din prima generație a Echinoxului și care trăiește la țară, la Bologa, mă-ntîlnește-n oraș și, cum mă vede, îmi spune: „Radule, toată Bologa ți-a citit cartea!“. „Cum?“ „Au văzut-o la noi.“ Și după o lună și ceva aflu că trecea din casă-n casă, prinsă deja cu o clemă de rufe.

 

Radu Niciporuc a mai publicat traduceri și proză scurtă în revistele Dilemateca,  Observator cultural, Viaţa Românească, Vatra, Literomania.

Radu Niciporuc a fost un traducător redutabil al literaturii de limbă spaniolă.

 

object(WP_Term)#13241 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }