Brâncuşi: borne autobiografice (I)
- 14-09-2016
- Nr. 840
-
George BANU
- ESEU
- 2 Comentarii
Nu în calitate de expert scriu aceste rînduri, ci în calitate de narator ale cărui amintiri disparate au reînviat traducînd Procesul contra Statelor Unite; ele atestă un îndelung parcurs biografic, ale cărui borne le evoc acum, dar ele, totodată, desenează sinusoida politică a relaţiilor cultivate de puterea comunistă cu Brâncuşi. Într-un fel, între drumul propriu şi drumul oficial percepem un dezacord constant, o dizarmonie rar temperată. Acest eseu, ce ar putea fi rapid redus la un caiet de memorii personale, nu se afirmă indiferent la logica autoritară, imperativă, logica politică. Drumuri ce se confundă rar, dar se bifurcă des – şi poate de aici provine interesul unui asemenea examen. Doctrina şi biografia nu-şi sînt străine, ele formează o reţea ale cărei distorsiuni sînt simptomatice. Simptomatice pentru un intelectual român ale cărui prime întîlniri cu Brâncuşi datează din anii ’50. Şi, de atunci, se repetă. * * * Buzăul, unde mi-am petrecut adolescenţa, nu era atunci decît o urbe provincială cu notabili respectabili şi comunişti oportunişti. Locuiam într-un bloc central, recent naţionalizat, dar care aparţinuse unui prieten al familiei, drag mie, un celibatar iubitor de Mallarmé, nenea Bob. Eram mic, dar oraşul nu comporta nici un risc, cu atît mai mult cu […]
Am indragit scrisoarea dlui george banu,, pentru stilul intelectual pentru amintiri reale din buzaul sau natal si din tg jiu, paris.
am cunoscut parintii lui = mari intelectuali, mari colectionari sicsunoscatori in ale picturii si artei, modele de personaje ce au fairit romania mare.
Poate va ajunge stilul de evocare a valorilor culturale la nivel normal:redarea denumirilor operelor lui brancusi =coloana recunostiintei vesnice /infinite., masa apostolilor, poarta comuniunii sialte valori spirituale ale artei brancusiene
Brancusi a devenit si mai este celebru in ciuda atitudinii comunistilor neciopliti. Nici macar un geniu ca Brancusi n’ar fi reusit sa-i ciopleasca. Am vazut micul muzeu Brancusi langa Centrul Pompidou intr’o calatorie la Paris impreuna cu fiul meu. Era mult de admirat si de aceia „periculos” in ochii comunistilor.